Un grup de meteorologi din SUA, China și Italia au simulat clima deșertului Sahara, pentru a demonstra că această regiune ar putea deveni din nou pretabilă pentru agricultură.
În studiul lor, savanţii au propus acoperirea întregii zone Sahara (mai mult de nouă milioane de kilometri pătrați) cu centrale solare și eoliene. Datorită implementării acestui megaproiect, va fi posibilă producerea energiei în cantităţi de patru ori mai mari decât consumă azi întreaga planetă Pământ.
Cercetătorii afirmă că după ce vor fi instalate dispozitivele în pustiu, vor cădea de două ori mai multe precipitaţii, care vor stimula vegetaţia şi astfel vor creşte şi alte plante. Centralele eoliene de dimensiuni mari vor influenţa mişcarea vânturilor, şi vor stimula amestecarea maselor de aer. Iar panourile solare vor reflecta razele solare şi astfel se va răci suprafaţa. După părerea oamenilor de ştiinţă, datorită schimbărilor parvenite, va fi posibilă dezvoltarea agriculturii în aceste zone.
La fel, a fost modelată clima şi în alte deșerturi ale planetei noastre, ținând cont şi de amplasarea centralelor electrice, dar impactul asupra lor a fost limitat din cauza naturii climei și suprafeţelor mici pe care le ocupă.
Comentarii