Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova, care vor să-și digitalizeze afacerile pentru a-și consolida și valorifica potențialul pe piețele interne și externe, vor fi susținute printr-un nou Program de stat.
Astăzi, Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) a lansat Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, prin intermediul căruia companiile autohtone vor putea accesa suport financiar nerambursabil de până la 500 mii lei pentru digitalizarea proceselor de producere și prestări servicii.
La evenimentul de lansare a Programului au participat: prim-ministra Natalia Gavriliță, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai organizațiilor internaționale partenere de dezvoltare și ai misiunilor diplomatice, autorităților publice centrale, instituțiilor/organizațiilor de suport în afaceri și manageri de companii.
Prezentă la eveniment, Prim-ministra Natalia Gavrilița, a afirmat că în ciuda crizelor regionale și situației economice dificile din țară, Guvernul a identificat resursele necesare pentru politici de suport ai antreprenorilor și a aprobat Programul, care pe lângă accesul la granturi va facilita transferuri de expertiză și bunele practici către beneficiari.
Astfel, Programul va oferi o abordare integrată de susținere a IMM, prin introducerea unor instrumente digitale, în scopul dezvoltării productivității și competitivității întreprinderilor locale.
Potrivit prim-ministrei, drept rezultat va crește volumul de investiții în economia națională, vor fi atrase mijloacele financiare externe, iar businessul din Republica Moldova se va transforma după modelul european.
Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a reiterat importanța digitalizării economiei și suportul oferit de stat antreprenorilor ce intenționează să-și digitalizeze afacerile.
Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat:
Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova a salutat inițiativa de suport pentru digitalizarea afacerilor.
Potrivit directorului interimar ODIMM, Dumitru Pîntea, pandemia Covid a accentuat tendințele de digitalizare în statele dezvoltate.
La nivelul UE, politicile publice țintesc o recuperare economică pe baze sustenabile, iar aceasta presupune, inclusiv, reforme și investiții în digitalizare.
Republica Moldova s-a aliniat acestor obiective, iar acest program urmărește sporirea capacității de recuperare și reziliență a economiei naționale, creșterea competitivității și interacțiunii în raport cu economiile externe.
Programul oferă o abordare integrată de susținere a ÎMM – urilor prin introducerea instrumentelor digitale, în scopul dezvoltării productivității și competitivității întreprinderilor locale.
Beneficiari ai Programului pot fi ÎMM-urile care:
- își desfășoară activitatea antreprenorială pe teritoriul Republicii Moldova;
- activează de minimum 12 luni pe piață până la data depunerii dosarului la Program, au prezentat la Biroul Național de Statistică situațiile financiare (prescurtate, simplificate sau complete conform Standardului Național de Contabilitate) pentru ultimul an de activitate;
- nu au restanțe față de bugetul public național;
- dispun de personal cu competențe necesare pentru implementarea proiectului investițional, confirmate prin acte/certificate corespunzătoare.
Termenul de implementare a Programului este de 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire în baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile.
Implementarea acțiunilor Programului sunt finanțate din bugetul de stat și susținute prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova.
Proiectul, cu un buget de 32,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026), promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova – tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media – pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.
Înscrierea companiilor interesate de acest Program de suport, se realizează în regim continuu, completând formularul de pe acest link.
Imagini video puteți urmări aici.
Comentarii