Utilaje performante, sisteme GPS şi seminţe-minune, găsiţi de toate la târgul „Moldagrotech”. Şi cifrele de pe etichete sunt pe măsură: o combină ajunge să coste două milioane de lei.
La expoziţia de la Moldexpo puteţi deveni un agricultor modern şi ecologic. Aveţi de ales dintre produsele propuse de peste 100 de companii din Moldova, Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Polonia, România, SUA sau Ucraina. Singura condiţie este să aveţi buzunarele pline. Cele mai ieftine sunt seminţele. Cu doar 30 de lei puteţi cumpăra un kilogram de porumb produs în Republica Moldova.
„Avem peste 30 de soiuri de porumb, o cultură pe cât de tradiţională pentru Moldova, pe atât de sănătoasă. Boabele sunt foarte bune, iar plantele – rezistente”, spune Vasile Pojoga, directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”. Seminţele de peste hotare sunt mai scumpe, dar producătorii dau asigurări că nu veţi regreta alegerea. „250 de pliculeţe cu seminţe de roşii, castraveţi şi ridichi din Olanda pot fi cumpărate cu 200-300 de lei. Sunt de calitate înaltă. Cât semeni atâta iese”, încearcă să ne convingă Sergiu Parfeni, directorul unei companii care propune produse de import.
Tradiţional, deliciul expoziţiei l-au făcut utilajele agricole, de la cele foarte mici până la cele imense. Aici forţa de tracţiune face diferenţa. Ofertele încep cu maşini de 60 de cai putere pentru ţăranii care au de prelucrat doar câteva hectare. „Vând un tractor produs în Slovenia. Preţul este de 22.000 de euro. Poate fi întrebuinţat la prelucrarea viei sau la alte lucrări prin gospodărie. Nu este mare şi e foarte simplu de condus, plus că ocupă puţin spaţiu”, ne arată Veaceslav Prepeliţă, lăcătuş auto.
Tractoare pitice şi gigant
Dacă sunteţi un agricultor care îngrijeşte sute de hectare şi căutaţi maşinării mai puternice, trebuie să ştiţi că preţurile pornesc de la 50.000 de euro. „Tractoarele şi combinele sunt produse în SUA şi au de la 100 până la 300 de cai putere. Sunt ecologice şi corespund standardelor europene. Cel mai ieftin este 820.000 de lei, iar cel mai scump depăşeşte suma de două milioane de lei”, precizează Dumitru Cazac, managerul unei companii care vinde tehnică agricolă.
Mulţi vizitatori se limitează la văzut, iar cei mai înstăriţi spun că nu au de ales. „Vreau să-mi cumpăr un tractor de 150-180 de cai putere. Preţurile nu diferă de la o companie la alta. Sunt mari, dar ce să facem, avem nevoie de tractoare pentru a prelucra solul”, oftează Valeriu Tizu, agricultor din Drochia.
Dacă aveţi în gospodărie şi angajaţi, îi puteţi urmări cu ajutorul unui GPS special, care v-ar costa peste 2.450 de dolari. „GPS-ul permite monitorizarea utilajelor în câmp. Din oficiu puteţi vedea unde se află tractorul, cu ce viteză se deplasează şi cât consumă”, explică Ion Pamfilii, şef al departamentului maşini agricole într-o companie specializată.
Semănătorile, în funcţie de mărime, costă de la 6.900 de euro până la 23.000 de euro. La expoziţie găsiţi şi maşinării de făcut bricheţi şi ulei, produse în Cehia. O presă de resturi vegetale costă 17.000 de euro, iar o maşină care stoarce uleiul din seminţele de floarea soarelui trece de 6.200 de euro.
Soia „Anuşca” din Ucraina La târgul de la Moldexpo găsiţi şi seminţe de soia din Ucraina, care în mai puţin de trei luni ajung la o înălţime de peste 100 de centimetri. Kilogramul de boabe costă aproximativ 12 lei, dar se vinde doar în cantităţi industriale. „Avem trei tipuri de soia. Cel mai bun este «Anuşca». Creşte foarte repede şi conţine multe proteine şi vitamine. Dacă în mod normal o plantă de soia creşte în aproximativ 100 de zile, acest tip se înalţă în cel mult 80 de zile”, explică Marina Mocanu, managerul companiei care importează seminţele-minune.
Autor: Virginia Dumitraş
Sursa: adevarul.md
Comentarii