‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOfertele de finanțare și suportul IFAD disponibile, prezentate agricultorilor din Briceni

Ofertele de finanțare și suportul IFAD disponibile, prezentate agricultorilor din Briceni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Peste 30 de producători agricoli, ingineri cadastrali și lucrători ai direcțiilor agricole raionale au participat, miercuri, 3 mai, la seminarul de instruire organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și UCIP IFAD în raionul Briceni.

Evenimentul a avut drept scop informarea audienței despre procedura și condițiile de acordare a subvențiilor în avans prin intermediul proiectelor de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol. 

Totodată, UCIP IFAD a prezentat informații ample despre produsele care vin să sprijine investițiile în infrastructura rurală productivă, consolidarea fermierilor mici (până la 10 hectare) și promovarea implementării tehnologiilor climatice inteligente.

‹ adv ›

Vasile Nemțanu, consultant principal, Serviciul îmbunătățiri funciare și fond funciar în cadrul MAIA, a menționat că în ultimii ani, se atestă o situație precară în ceea ce ține de calitatea solului, astfel că prin Hotărârea Guvernului 864 din 2020 a fost aprobat Programul de îmbunătățiri funciare pentru anii 2021-2025.

„Pentru implementarea acestui plan, anual, sunt prevăzute din bugetul de stat 10 milioane de lei. Cu toate acestea, observăm că nu există interes din partea fermierilor, deținătorilor de teren. Țin să vă informez că, a fost aprobat și un Regulament de implementare a acestui program, unde sunt descrise condițiile și procedurile de aplicare. Suportul oferit este acordat prin intermediul AIPA. Vă îndemn să beneficiați de această oportunitate”.  

Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD, a reiterat că suportul oferit de IFAD, prin intermediul programelor pe care le desfășoară, sunt adresate întreprinderilor mici, micro și mijlocii, care sunt mai vulnerabile la schimbările climatice, dar și la șocurile economice. 

„Pe parcursul mai multor ani, UCIP IFAD a susținut producătorii agricoli din regiune prin intermediul mai multor instrumente. Cea mai cunoscută asistență pentru toate sectoarele este creditarea, astfel că punem la dispoziție diferite tipuri de credite. Totodată, un instrument eficient a fost și organizarea seminarelor de instruire cu participarea experților în domeniu, implementarea tehnologiilor noi, inclusiv tehnologiilor adaptate la schimbările climatice cum ar fi agricultura conservativă, activități precum înierbarea, plantarea fâșiilor forestiere. Și un alt instrument, la fel de cunoscut, este dezvoltarea infrastructurii cu caracter economic cum ar fi construcția porțiunilor de drum care fac legătura cu exploatațiile producătorilor agricoli”.

Directorul a remarcat mai multe aspecte ale creditului investițional, care este destinat întreprinderilor mici și mijlocii cu valoarea de până la 250 de mii de dolari pe un termen de 8 ani și cu o perioadă de grație de până la 4 ani.

‹ adv ›

Rata dobânzii este de 12,6%. Contribuția personală – 25% din investiție, care poate fi atât sub formă bănească, cât și bunuri materiale, conform planului de afaceri. 

Totodată, unul din avantajele creditelor oferite prin intermediul UCIP IFAD este scutirea de TVA cu drept de deducere, dar și a taxei pentru efectuarea procedurilor vamale în cazul importului utilajelor, tehnicii agricole.

Un alt beneficiu este și faptul că, producătorii care solicită un astfel de credit pot accesa și subvenții prin intermediul AIPA pentru rata dobânzii. 

„Un alt tip de credite oferite de IFAD sunt creditele destinate tinerilor antreprenori cu o valoare maximă de până la 100 de mii de dolari, cu o contribuție a beneficiarului de 10%, pe un termen de până la 8 ani, perioada de grație de până la 4 ani. Este destinat activităților agricole și non-agricole generatoare de venituri din mediul rural”, a mai spus Iurie Ușurelu.

‹ adv ›

Un alt credit destinat microintreprinderilor oferit de IFAD este cu valoarea totală de până la 600 de mii de lei cu contribuția proprie de 10%, este alocat pe o perioadă de până la 5 ani, perioada de grație de până la 3 ani.

Mai multe detalii despre alte produse de finanțare UCIP IFAD cum sunt creditele cu porțiune de grant găsiți aici.

Mai nou, IFAD vine cu suport pentru construcția, reconstrucția bazinelor de acumulare a apelor și construcția sistemelor de irigare.

Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură, UCIP IFAD, a explicat care sunt oportunitățile de finanțare pentru dezvoltarea proiectelor investiționale în domeniul irigării și susținerea fermierilor mici.

„La moment, avem un apel deschis de recepționare a cererilor de finanțare pentru infrastructura de irigare. Pentru a fi eligibilă cererea de finanțare trebuie să fie înaintată de către un grup de agenți economici format din minim 5 producători, care au în proprietate sau în arendă până la 10 ha. Valoarea maximă a grantului poate să fie de maxim 300 de mii de dolari și se calculează conform formulei – 15 mii de dolari per beneficiar”.

Pe final, cei prezenți au adresat întrebări despre actele necesare și depunerea dosarelor, inclusiv au abordat ideile de proiecte care pot fi eligibile și au primit sfaturi din partea reprezentanților organizatori.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›