‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 7 noiembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOficiul Naţional al Viei şi Vinului nu cunoaşte detalii despre vizita experţilor Rospotrebnadzor

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului nu cunoaşte detalii despre vizita experţilor Rospotrebnadzor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) nu este la curent despre apropiata vizită la Chişinău a reprezentanţilor Rospotrebnadzor.

Surse din cadrul ONVV au comunicat pentru INFOTAG că despre vizită au aflat din presă şi deocamdată instituţia nu a primit informaţii oficiale sau detalii.

Între timp, la începutul săptămânii, şeful Rospotrebnadzor, Anna Popova, a declarat că experţii instituţiei vor controla cât de pregătiţi sunt producătorii moldoveni de a relua livrările de produse alimentare pe piaţa Federaţiei Ruse. Data vizitei însă nu este deocamdată cunoscută.

‹ adv ›

Înţelegerea privind vizita delegaţiei Rospotrebnadzor în Moldova a fost atinsă în cadrul vizitei recente a Preşedintelui Igor Dodon la Moscova. În cadrul unei conferinţe de presă, după negocieri, Preşedintele Vladimir Putin a declarat că numărul întreprinderilor moldoveneşti care îşi exportă producţia pe piaţa rusă ar putea fi majorat.

În 2013, Rusia a impus interdicţia la importul de produse vinicole din Moldova pe motiv că „au fost depistate mai multe loturi de producţie alcoolică din Moldova care nu corespunde normelor de securitate, deoarece au un conţinut sporit de dibutilftalat şi dietilhexilflatat”. Însă în realitate, Federaţia Rusă a încercat prin această interdicţie să nu admită ca Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE. Acest lucru s-a întâmplat totuşi în 2014 şi de atunci livrările de vinuri au fost permise doar pentru câteva întreprinderi din Găgăuzia şi Transnistria, a căror conducere este împotriva integrării europene.

Până în 2006, în Rusia era exportată până la 80% din producţia vinificatorilor moldoveni şi aceasta ocupa mai mult de 60% din piaţa Rusiei. După embargoul introdus de Rospotrebnadzor pentru importul acestora în anii 2006-2007 şi după interdicţia din 2013, către anul 2015 Moldova a reuşit să recupereze doar 5% din piaţa rusă. În urma restricţiilor impuse de Rospotrebnadzor, mulţi vinificatori au renunţat la exportul în Federaţia Rusă şi s-au orientat spre alte ţări.

‹ adv ›

Drept urmare, în 2016, exportul de vinuri moldoveneşti în Rusia a constituit doar 3,8 mil. litri, ceea ce este cu 25% mai puţin decât în 2015.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›