‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 6 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOIV: producția mondială de vin va înregistra cel mai scăzut nivel din 1961

OIV: producția mondială de vin va înregistra cel mai scăzut nivel din 1961

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din cauza intemperiilor, producția mondială de vin din 2024 va înregistra cel mai scăzut nivel din 1961 și va înregistra o scădere de 2% față de anul 2023, potrivit estimărilor publicate vineri de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), preluate de către Mold-street.

Potrivit previziunilor OIV, bazate pe cifrele pentru 29 de țări care reprezintă 85% din producția globală de anul trecut, producția mondială de vin în 2024 este estimată între 227 și 235 de milioane de hectolitri (mhl), cel mai mic volum din 1961 (220 mhl).

Evenimentele meteorologice extreme afectează producția

Cu o proiecție medie de 231 de milioane de hectolitri, se estimează că producția va fi cu 2% mai mică decât în 2023 (237 mhl) și cu 13% mai mică decât media din ultimii zece ani.

„Ca și în 2023, evenimentele meteorologice extreme sau atipice sunt cele care au avut o influență-cheie asupra producției globale, cu înghețuri timpurii, precipitații abundente și secetă prelungită care au un impact dramatic asupra productivității podgoriilor”, afirmă specialiștii OIV.

‹ adv ›

Franța, principalul producător în 2023, a înregistrat cea mai mare scădere anuală dintre toate aceste țări (-23%, la 36,9 milioane de hectolitri) și coboară pe locul al doilea, potrivit OIV, organizație internațională care își sărbătorește anul acesta centenarul.

Producția din Italia, cu 41 de milioane de hectolitri, este mai bună decât „volumele foarte scăzute din 2023” și este din nou lider mondial.

Spania ocupă locul 3, cu un bilanț ușor îmbunătățit în ultimul an. Statele Unite, al patrulea mare producător mondial, au înregistrat o recoltă medie de 23,6 milioane de hectolitri, ușor sub valoarea prevăzută pentru 2023.

‹ adv ›

În emisfera sudică, țările cheie producătoare de vin au înregistrat scăderi semnificative. Australia, Argentina, Chile, Africa de Sud și Brazilia au înregistrat volume de producție între 4% și 21% sub media lor pe cinci ani, constată OIV.

Uniunea Europeană a prezentat un peisaj la fel de provocator, aproape toate țările înregistrând volume de recoltă sub medie, doar Portugalia și Ungaria menținând niveluri apropiate de media lor.

Moldova, alături de Georgia și SUA, beneficază de pe urma schimbărilor climatice

OIV susține că doar un mic grup de regiuni din – în special Statele Unite și mai multe țări din Europa de Est, inclusiv Ungaria, Georgia și Moldova – s-au bucurat de condiții climatice mai favorabile, realizând volume de producție medii sau peste medie.

‹ adv ›

Astfel, producția de vin din Georgia în 2024 este anticipată să ajungă la 2,4 milioane de hectolitri, marcând o creștere cu 27% față de 2023 și cu 20% peste media pe cinci ani, reprezentând cel mai înalt nivel de producție de la începutul secolului.

Această creștere este atribuită condițiilor meteorologice favorabile din toate regiunile viticole cheie.

Prognoza pentru Republica Moldova pentru 2024 este de 1,5 milioane de hectolitri, reflectând o scădere cu 16% față de anul extrem de productiv din 2023, rămânând totuși cu 6% peste media pe cinci ani.

„Provocările climatice din ambele emisfere sunt din nou principalele cauze ale acestui volum redus al producției mondiale”.

OIV mai susține că evenimentele meteorologice extreme „subliniază vulnerabilitatea crescândă a industriei vinicole la variabilitatea climei, evidențiind nevoia urgentă de strategii adaptative și practici viticole rezistente în fața incertitudinilor de mediu în creștere”.

În același timp, OIV menționează că un al doilea an consecutiv de reducere a producției, care a avut loc într-un context de piață de scădere a consumului global și niveluri ridicate ale stocurilor, ar putea contribui la un echilibru al pieței, care atenuează impactul economic imediat al reducerii producției pentru unele regiuni sau producători.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›