Jim Boet este un fermier olandez – producător de lapte, care a decis să-și extindă businessul în Moldova și a rămas aici.
În 2010, Jim Boet și partenerul său Sjack Snepvangers au început să elaboreze un plan pentru înființarea unei ferme de produse lactate în Moldova. Ani de pregătire au condus, în final, în 2013, la fondarea unei ferme de produse lactate, având ca scop de a ajunge în mediu la 250 vaci la producția completă.
Soția lui Jim, Ana Pancrat, ne-a spus că lucrând cu investorii străini l-a cunoscut pe Jim, care venise în Moldova pentru extinderea businessului.
„De aici a și început colaboarea noastră. Eu mă ocupam de partea administrativă a afacerii, iar el cu partea organizatorică, propriu-zisă a fermei. Mai întâi au fost plantate culturile furajere pentru a se asigura cu hrană pentru animale, iar după a urmat importul vacilor.”
Cu scopul dezvoltării unei ferme moderne de produse lactate, au fost achiziționate curtea și clădirile unei vechi ferme de stat (12 ha), în satul Goleni, raionul Edineț. După care, a fost construit un stabilizator de lapte complet nou, de către o companie locală de construcții. Acest nou stativ se bazează pe designul, mașinile și echipamentele olandeze. Pe lângă ferma și clădirile construite, „Millstream Dairy” SRL mai are la dispoziție 250 ha de teren agricol pentru asigurarea vacilor cu furaj.
„Am întâlnit un șir de dificultăți, când am venit în Moldova. Unul dintre cele mai mari obstacole, însă a fost birocrația și faptul că eu vorbeam engleza, iar în Moldova aceasta nu îți este de mare ajutor. Am început să învăț limba română, ca să mă pot asigura de faptul că îmi este clar fiecare detaliu al întâlnirilor pe care le aveam fie la diverse instituții de stat, fie cu partenerii de afacere”, a spus Jim pentru Agrobiznes.
Jim Boet împreună cu soția și cei patru copii locuiesc la fermă, care își desfășoară activitatea împreună cu angajații, partenerii locali și populația locală. Cu toate acestea, Jim afirmă că cea mai mare problemă cu care se confruntă astăzi este lipsa personalului calificat.
„O fermă este eficientă atunci, când cunoștințele teoretice sunt aplicate corect în practică. Astăzi ferma noastră numără 210 vaci mulgătoare, dar planificăm extinderea pe toate segmentele începând ce genetica și terminând cu numărul de capete. Avem la fermă rasa Holstein Freisian. Am ales această rasă pentru că este productivă cu o bună genetică și eu sunt bine cunoscut cu ea. Din păcate, cadrul legal al Moldovei nu permite dezvoltarea eficientă a afacerii doar din venitul pe care îl obținem, de aceea suntem nevoiți să accesăm credite pentru a crește”, ne-a relatat Jim.
Scopul principal al fermei este de a oferi lapte de înaltă calitate în fiecare lună a anului.
Comentarii