‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 10 ianuarie, 2025
5 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleOleg Dimcea, legumicultor: Vrem să majorăm suprafața serelor, cererea pentru legume este tot mai...

Oleg Dimcea, legumicultor: Vrem să majorăm suprafața serelor, cererea pentru legume este tot mai mare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De la un solariu micuț în care creștea legume pentru consumul propriu și, mai rar, pentru comercializare, a ajuns să producă legume pentru a le livra ulterior supermarketurilor din țară.

Este istoria lui Oleg Dimcea din Comrat, tânărul care a lansat o afacere frumoasă de producere a legumelor în seră chiar în acest an, în pofida problemelor prin care s-a marcat sezonul.

„Acum ceva timp, produceam legume într-un solar mic, nu aveam loturi mari de vânzare și n-aș spune că era o afacere. În acest an, am organizat producerea pentru a avea cantități suficiente și stabili parteneriate cu supermarketurile din zonă. Am decis să începem cu suprafața de 1800 de m2 de seră în care producem roșii și verdețuri”.

Tânărul antreprenor susține că pentru a lansa o afacere de succes, mai întâi trebuie analizată piața de desfacere, altfel pășești cu stângul.

„Pe lângă faptul că este destul de greu să începi cu cantități mari, fără a cunoaște suficient cum lucrează piața, și costurile pentru lansarea afacerii, în cazul nostru construcția serei sunt mari. Noi le-am făcut față accesând un credit prin intermediul UCIP IFAD. În acest fel, avem o rată a dobânzii mai avantajoasă și, respectiv, nu atât de mari sunt cheltuielile. Am creditat circa 600 de mii de lei, bani pe care i-am cheltuit pentru construcția serei și instalarea sistemului de irigare”.

‹ adv ›

Temperaturile înalte le-au făcut mari bătăi de cap la capitolul protecția plantelor, astfel, nici recolta obținută nu a fost tocmai mare. Totuși, tânărul a reușit să vândă tot ce a produs.

„Nu este greu să lansezi o afacere, mai ales că acum sunt suficiente proiecte care te-ar susține, cum ar fi UCIP IFAD. Este mult mai greu să te dezvolți. Pe lângă faptul că acest sezon este destul de greu din cauza pandemiei, și atacul bolilor și dăunătorilor a fost foarte intens. Astfel, cheltuielile au fost destul de mari. Partea bună este că pentru verdețuri și roșii cererea este mare pe piață și dacă înveți cum să produci eficient, nu ai probleme la capitolul comercializare”.

Oleg Dimcea planifică să-și extindă afacerea în următorii ani, dar și sortimentul de legume cultivate. În acest mod, antreprenorul speră să găsească mai mulți parteneri pe piața locală.

„Cred că, la volumele solicitate pe piața internă avem nevoie de minim un hectar de sere în care să producem legume. Însă acest lucru este destul de greu de realizat, astfel, ne vom extinde câte puțin. Plus, în timpul producerii apar diferite probleme, pe care nu le poți lua în calcul de la bun început. Suprafețe mai mari, înseamnă și bătăi de cap mai multe. Trebuie să fim pregătiți pentru toate”.

Speră să-și realizeze planurile cât mai curând și să devină unul dintre principalii producători de legume în zonă. Iar pentru alți tineri care planifică să-și lanseze afaceri, Oleg Dimcea are o recomandare:

„Analizați bine posibilitățile și oportunitățile existente. Dezamăgindu-te la început, orice idee bună poate să nu mai fie realizată niciodată, chiar dacă are toate șansele să ajungă o istorie de succes deosebită”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›