Sezonul de recoltare a nucilor se va încheia în aproximativ două săptămâni și vorbim aici despre plantațiile mari din țara noastră. Totodată, o parte dintre producătorii locali au reușit deja să exporte anumite cantități de nucă.
Solicitat de Agrobiznes, Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, a remarca că, în anul curent, se atestă o creștere a producției la hectar, dar și a prețului de comercializare.
Creșterea prețului la nuci, din cauza deficitului
Creșterea prețului este motivată de deficitul mare de nucă pe piața europeană și nu doar.
Președintele Uniunii mai notează că, avantajul, pentru producătorii noștri, în anul curent, este faptul că pe piața europeană se înregistrează un deficit mare de nucă și cumpărătorii deja acceptă nuci cu o calitate puțin mai slabă.
Calitatea recoltei de nuci – afectată de condițiile vremii
În ceea ce ține de calitatea recoltei, aceasta a a avut puțin de suferit, a mai spus Oleg Tîrsînă, care susține că circa 10-15% din producția de nucă este afectată.
Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere mai spune că în ceea ce ține de recoltă, încă nu putem vorbi despre date concrete, atât timp cât încă recoltarea nu s-a încheiat.
Solicitări de nuci la export din mai multe țări
Oleg Tîrsînă a relatat că, în anul curent, sunt solicitări foarte multe de nucă în coajă din Italia, Albania, Turcia, Franța.
Făcând referire la prețul pentru exportul nucii în coajă, Oleg Tîrsînă a amintit că, la moment, acesta este unul mai puțin reprezentativ, pentru că exportul abia a început.
Necesitatea îmbunătățirii tehnologiei de întreținere a livezilor de nuc
La final, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a atras atenția asupra faptului că, țara noastră are solicitări foarte mari la export și nu doar în anul curent, care este unul specific cu deficit de nucă pe piață.
Amintim că, în anul trecut, principalul importator de nuci în coajă a fost Turcia, unde a ajuns 40 la sută din producția de nuci din țara noastră, restul fiind exportate în țările Uniunii Europene.
Comentarii