‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOleg Tîrsînă: Avem solicitări mari de nuci pentru export

Oleg Tîrsînă: Avem solicitări mari de nuci pentru export

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sezonul de recoltare a nucilor se va încheia în aproximativ două săptămâni și vorbim aici despre plantațiile mari din țara noastră. Totodată, o parte dintre producătorii locali au reușit deja să exporte anumite cantități de nucă. 

Solicitat de Agrobiznes, Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, a remarca că, în anul curent, se atestă o creștere a producției la hectar, dar și a prețului de comercializare.

Creșterea prețului la nuci, din cauza deficitului

Creșterea prețului este motivată de deficitul mare de nucă pe piața europeană și nu doar.  

„Fiecare an este specific în felul său și anul curent s-a remarcat printr-o situație diferită față de anii precedenți, mai ales în plan climateric. Am avut, în primul rând, o perioadă cu temperaturi foarte mari la sfârșitul lunii iulie și în prima jumătate a lunii august, care, din păcate, a afectat, la fel ca și seceta, o bună parte a plantațiilor de nuc, în special pe cele neirigate.

Acestea fiind și majoritare în țara noastră. Au fost afectate mai ales plantațiile cu o întreținere proastă a spațiului între rânduri, acolo unde nu sunt făcute lucrările în mod corespunzător, astfel că producția a avut de suferit cel mai mult”, a explicat Oleg Tîrsînă.

‹ adv ›

Președintele Uniunii mai notează că, avantajul, pentru producătorii noștri, în anul curent, este faptul că pe piața europeană se înregistrează un deficit mare de nucă și cumpărătorii deja acceptă nuci cu o calitate puțin mai slabă. 

„Doar China are un surplus considerabil de producție, dar calitatea lasă de dorit și atunci producția din Moldova este foarte bine cotată. Acest fapt corectează cumva efectul negativ pe care l-au avut condițiile climaterice mai dure din anul curent”. 

Calitatea recoltei de nuci – afectată de condițiile vremii

În ceea ce ține de calitatea recoltei, aceasta a a avut puțin de suferit, a mai spus Oleg Tîrsînă, care susține că circa 10-15% din producția de nucă este afectată. 

„Mă refer aici la culoarea miezului, care în anul curent, este un pic mai întunecată. Desigur că, aceasta diferă de la o plantație la alta, acolo unde au fost bine întreținute vorbim de o calitate bună chiar și în condițiile dificile ale anului”. 

Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere mai spune că în ceea ce ține de recoltă, încă nu putem vorbi despre date concrete, atât timp cât încă recoltarea nu s-a încheiat. 

„Cu regret, nu prea avem combine de recoltat și recoltarea manuală durează mai mult. Per ansamblu, atestăm o creștere a producției la hectar, care se datorează, în primul rând, faptului că majoritatea plantațiilor au acumulat un an în plus de viață, pomii sunt mai mari. Totodată, sunt și situații în care anumite localități regiuni ale Moldovei unde primăvara a fost un pic mai dificilă, respectiv gradul de legare sau numărul de fructe legate a fost mai mic. Per general, dacă vorbim de soiurile de bază, recolta se așteaptă a fi un pic mai bună”. 

‹ adv ›
oleg tirisina

Solicitări de nuci la export din mai multe țări

Oleg Tîrsînă a relatat că, în anul curent, sunt solicitări foarte multe de nucă în coajă din Italia, Albania, Turcia, Franța. 

„Aceasta se întâmplă din cauza că ei au recolte mult mai mici și încearcă să compenseze deficitul de producție prin importuri, preferabil de origine europeană. Am avut solicitări de export și în Suedia, Norvegia, dar în cantități mai mici. În ceea ce ține de miezul de nucă, geografia exportului este foarte variată, dar exporturile au demarat recent. Miezul de nucă, întotdeauna, este exportat un pic mai târziu decât nuca în coajă, care are un ciclu foarte scurt (recoltare, prelucrare primară, ambalare, export)”.

Făcând referire la prețul pentru exportul nucii în coajă, Oleg Tîrsînă a amintit că, la moment, acesta este unul mai puțin reprezentativ, pentru că exportul abia a început. 

„Informația despre prețurile care se oferă la moment are la bază comunicarea pe care am avut-o cu partenerii de export și câțiva producători care au reușit să exporte. Dacă vorbim despre nuca în coajă Chandler, în funcția de calitatea și calibru, prețul de export variază de la 2,20-3 euro/kg.

Nu este exclus că vom avea și prețuri puțin mai mari. La moment, totuși, vorbim de o premieră de 3 euro pentru nuca la export. Evident, acesta este efectul deficitului de nucă pe piața europeană. În cazul soiului Fernor, vorbim despre prețuri de 2,20-2,80 euro/kg. Franquette – 2,50-2,60 euro/kg. Pescianski – 1,80-2,20 euro/kg”.

Necesitatea îmbunătățirii tehnologiei de întreținere a livezilor de nuc

La final, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a atras atenția asupra faptului că, țara noastră are solicitări foarte mari la export și nu doar în anul curent, care este unul specific cu deficit de nucă pe piață. 

„Cu toate acestea nu dispunem de cantitatea solicitată la export. Vin cumpărători care sunt gata să ofere prețuri bune, dar nu pot găsi cantitatea de care au nevoie. Cumpărătorii deja ne cunosc, dar noi nu producem suficient.

Îndemnul meu ar fi ca fiecare producător să-și amelioreze, în primul rând, tehnicile de producție astfel ca să mărească randamentul și calitatea producției. Și nu în ultimul rând, extinderea suprafețelor plantate cu livezi de nuc. Sunt oameni care au terenuri și nu sunt valorificate pe deplin și pot să planteze livezi de nuc”. 

‹ adv ›

Amintim că, în anul trecut, principalul importator de nuci în coajă a fost Turcia, unde a ajuns 40 la sută din producția de nuci din țara noastră, restul fiind exportate în țările Uniunii Europene.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›