‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOleg Tîrsînă despre înghețuri în livezile de nuci: Sunt pierderi atât în plantațiile mai...

Oleg Tîrsînă despre înghețuri în livezile de nuci: Sunt pierderi atât în plantațiile mai bătrâne, cât și în cele tinere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Înghețurile înregistrate la sfârșitul lunii martie începutul lunii aprilie au afectat atât plantațiile mai bătrâne, cu atât mai mult cele tinere de nuci.

Mai mulți membri ai grupului nostru de Viber Agrobiznes – Nucicultura s-au întrebat ce acțiuni trebuie să întreprindă pentru a salva pomii. Contactat de Agrobiznes, Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere ne-a spus că înghețul care s-a înregistrat în data de 31 martie – 1 aprilie a afectat mai multe specii pomicole pornind de la măr, cireș, cais, prun, inclusiv nuc.

„Înghețurile din data de 31 martie – 1 aprilie, când în unele zone s-au atestat și până la …-13 grade au afectat cultura nucului, în special soiurile mai timpurii. Chiar și pomii din fâșiile de aliniament au fost destul de afectați. Dacă la moment nu se văd pagubele produse, totuși acestea se vor evidenția cu timpul. Sunt pierderi atât în plantațiile mai bătrâne, cât și în cele tinere. Înghețul a distrus nu doar mugurii de rod și mugurii vegetativi, dar și ramurile de un an, doi, trei și ramurile de pe trunchi. În mare parte, au fost afectate plantațiile amplasate în depresiuni, dar și cele amplasate pe terenurile mai înalte. Totodată, acolo unde nu au avut de suferit ramurile anuale, au suferit florile masculine fiind mai sensibile la variațiile bruște de temperatură și este pericol că nu se va realiza corect polenizarea. Curenții de aer au afectat mai mult partea de sud a țării decât partea de nord”.

În situația menționată, Oleg Tîrsînă îndeamnă nucicultorii să nu se grăbească, deoarece până în toamnă este posibil de restabilit trunchiul și ramurile pentru formarea scheletului.

„Ca și recomandare ar fi ca producătorii să mai aștepte puțin timp, să identifice de unde pleacă lăstarii cei mai sus poziționați, fie pe trunchi, fie pe ramurile de schelet, pe ramurile de doi, trei ani sau pe ramurile de un an care se pornesc în creștere și de tăiat deasupra celor mai sus poziționați lăstari pentru a restabili coroana. Plantațiile tinere este posibil de restabilit chiar și cu formarea coroanei prin păstrarea unui lăstar și ciupirea lui atunci când atinge înălțimea de 1,6-1,8 m, în dependență de înălțimea trunchiului pe care doresc să o formeze. Ciupirea vârfului este o operațiune care provoacă imediat pornirea în creștere a lăstarilor anticipați din mugurii anuali și până în toamnă este posibil de restabilit tunchiul și ramurile pentru formarea scheletului. În cazul pomilor de 2-3 ani este posibil de restabilit ramurile de sub schelet”.

‹ adv ›

Este devreme să venim cu anumite prognoze cum va fi recolta, mai ales în cazul unor soiuri, a mai adăugat Oleg Tîrsînă.

„Presupun că vom avea o recoltă mai mică, dar este încă devreme de venit cu anumite cifre. Soiurile cu dezmugurit tardiv au fost mai puțin afectate, de acest fapt ar trebui să se țină cont la proiectarea plantațiilor de nuc. Alegerea corectă a soiurilor în dependență de amplasarea terenului. Dacă este un teren în depresiune categoric trebuie de evitat soiurile care dezmuguresc timpuriu”.

Perturbarea comerțului mondial reprezintă un avantaj pentru producătorii de la noi, deoarece suntem mai bine poziționați și mai flexibili, susține președintele Uniunii.

„Ultimele actualizări privind stocurile de nuci din SUA, arată că au mai puține livrări. Mai mult ca atât, acestea au scăzut față de anul trecut cu circa 6%, dar nu cred că este legat de consum, cât de problema livrării mărfii. Consumul nu cred că a scăzut simțitor, în unele destinații chiar a crescut. Aceasta ar putea să fie și un dezavantaj, dar și un avantaj pentru că este cu mult mai complicat de livrat marfa din Chile sau SUA, care sunt competitorii noștri principali pe piața europeană, decât de la noi, care suntem mult mai aproape. Mă gândesc că această situație de perturbare a comerțului mondial este un avantaj pentru noi, deoarece suntem mai bine poziționați și mai flexibili. Totodată, nu cred că vor scădea prețurile, cred că se vor menține la nivelul curent”.

Amintim că, de înghețuri au fost afectați până la 70% din muguri la cais și 40% la cireș.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›