În 2012, Olesea Plăcintă alături de familia au decis să se orienteze spre creșterea animalelor, pentru a putea prepara diferite brânzeturi sau alte produse lactate sănătoase în condiții de casă.
Treptat, pe lângă asigurarea consumului propriu, văzând că cererea pentru produsele lor puțin câte puțin crește, au început să se extindă.
Au extins mica afacere de familie
Inițial, Ferma micii antreprenoare Olesea Plăcintă avea doar 26 de oi. Cu timpul, a reușit să crească efectivul, iar acum ferma numără 70 de oi, 80 de capre și 3 vaci.
Laptele colectat este procesat în camera special utilată pentru a produce brânzeturi naturale, care sunt vândute pe piața locală. Anual, ferma produce 600 kg de brânză de oaie și 700 kg de telemea de capră.
În 2022, familia Plăcintă a înțeles că, pentru a face față cererii și pentru a-și ușura munca, era nevoie de investiții.
Un alt pas important în dezvoltarea fermei a fost instalarea unui sistem fotovoltaic, care reduce costurile energetice și contribuie la sustenabilitate.
Olesea Plăcintă: Cu suportul Caritas am învățat cum să diversificăm produsele
A început să caute proiecte și finanțări dedicate femeilor din mediul rural, găsind sprijin prin programul „Abilitarea femeilor în antreprenoriatul agricol din Republica Moldova”, organizat de Fundația „Caritas Moldova” și Ambasada Republicii Slovene la București.
Idei noi pentru brânzeturi
Cu ajutorul mentorilor, Olesea a început să experimenteze cu rețetele sale de brânzeturi, adăugând condimente, legume și fructe deshidratate. Astfel, a creat produse noi, care au devenit mai atractive pentru consumatori.
Produsele lactate ale fermei sunt apreciate de consumatorii locali, iar Olesea continuă să demonstreze că și în mediul rural există oportunități, dacă știi unde să le cauți.
Vezi și Iraida Eni: Vrem să creștem gama de condimente și plante uscate produse.
Comentarii