‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOlga Bogaiciuc: După ce am pierdut toate cele peste 100 de familii de albine,...

Olga Bogaiciuc: După ce am pierdut toate cele peste 100 de familii de albine, am investit din nou pentru a realiza visul

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Olga Bogaiciuc este o antreprenoare din satul Mândrești, raionul Telenești, care prin propriul exemplu vine să motiveze și alte femei să nu cedeze în fața greutăților, ci să găsească de fiecare dată putere și să meargă înainte până ajung la scopul propus. 

Dorința de a administra propria stupină o avea de foarte mult timp, deoarece încă părinții ei aveau albine și extrăgeau miere pentru propriul consum.

Își amintește cu mult drag de timpul când consumau miere și în mod special fagurele, care i-au lăsat o amprentă plăcută și i-au conturat și mai mult dorința de a dezvolta o afacere dulce. 

‹ adv ›

În momentul în care a fost nevoită să plece de la serviciul unde activa în calitate de lucrător medical, având doar 30 de ani, a decis să materializeze visul din copilărie. A cumpărat primii stupi, ulterior a primit în dar câteva familii de albine și așa a început să crească afacerea familiei Bogaiciuc. 

„Istoria, însă, a fost scurtă, pentru că în toamna acelui an familiile de albine pe care le aveam au fost atacate de viespi. Dar nu am disperat și deja în primăvara anului 2000 am achiziționat alte 5 familii și am început să le înmulțesc. Acest lucru îmi aducea o satisfacție enormă. Încetul cu încetul, am crescut numărul de familii, s-a implicat și soțul, iar când am văzut că din acest hobby se poate și de câștigat ceva bani, motivarea a fost și mai mare”, a povestit pentru Agrobiznes, Olga Bogaiciuc.

Antreprenoarea spune că odată cu extinderea familiilor de albine au început să investească inclusiv în stupi moderni, chiar dacă pe parcurs au fost mai multe provocări cărora a trebuit să le facă față. 

„Eram convinsă că și aici acasă se poate de câștigat un ban cinstit, să dezvolți o afacere frumoasă, dar în anul 2014, când aveam deja 112 familii de albine și am reușit să extragem doar de la floarea-soarelui peste trei tone de miere, am reușit să o comercializăm fabricii Bucuria, unul dintre fermierii din regiune a făcut stropiri cu un insecticid și toate albinele au pierit”. 

Nici această provocarea nu a oprit-o pe Olga Bogaiciuc, care, decisă, a început totul din nou de la zero. A cumpărat alte familii de albine și a participat la mai multe proiecte care ofereau finanțare pentru dezvoltarea afacerilor. 

„Așa am beneficiat de 2000 de euro din care mi-am cumpărat un topitor electric, de care sunt foarte mulțumită și care îmi ușurează munca. Ulterior, am aflat despre Proiectul de Reziliență Rurală din cadrul UCIP IFAD și am beneficiat de un credit cu porțiune de grant. Banii pe care i-am accesat i-am folosit pentru a achiziționa un descăpăcitor, atât de necesar pentru activitatea pe care o desfășurăm, dar și stupi speciali care îmi ușurează enorm munca. Datorită acestui utilaj performant, am putut să economisesc timp și muncă. Sunt foarte mulțumită de suportul și colaborarea pe care am avut-o cu IFAD”. 

‹ adv ›

Femeia susține că a aflat despre programele IFAD de pe rețelele de socializare, după care a urmat toți pașii comunicați de colaboratorii din cadrul Proiectului.

„Țin să remarc faptul că, UCIP IFAD este un proiect transparent, care vine nu doar cu susținere financiară, dar și morală. Am fost ajutată și îndrumată pe tot parcursul perioadei până la accesarea banilor, ceea ce este foarte necesar, mai ales pentru producătorii din mediul rural”. 

Olga muncește alături de soțul ei, care o încurajează și o susține în afacerea pe care o dezvoltă, dar se implică și cele două fiice, atunci când este nevoie. 

„Fiecare dintre noi are responsabilitățile sale, știe ce are de făcut și astfel reușim să realizăm toate intervențiile la timp. Este o afacere de familie care ne aduce multă plăcere”.

La moment, au 78 de familii de albine, dar își doresc să mai crească numărul acestora și să mai cumpere utilaje, cum ar fi o centrifugă mai performantă, o remorcă ca să poată deplasa familiile la cules. 

„Sunt sigură că le vom realiza pe toate, dar este nevoie de timp”.

‹ adv ›

Prisaca este amplasată în mijlocul pădurii, iar mierea este una gustoasă și astfel că este cumpărată de către oamenii din sat.

„Sunt de părerea că tot ce este mai bun trebuie comercializat pe piața locală”.

Olga Bogaiciuc mai spune că școlarizarea și informarea femeilor din mediul rural ar fi un prim pas pentru încurajarea acestora de a-și asuma administrarea și dezvoltarea unei afaceri. 

„În perioada rece a anului, ar fi binevenită organizarea seminarelor de instruire pentru producători, atunci au mai mult timp liber. Activând de mai mulți ani, știu că există un deficit de informație în rândul oamenilor de la sate, mai ales în ceea ce ține de contabilitate, administrarea afacerii, accesarea proiectelor și programelor de finanțare. Cred că multe femei se tem să inițieze afaceri pentru că nu au acces la informație”.

Apicultoarea este convinsă că bani, pentru o viață decentă, se pot face și acasă, doar că este nevoie de multă perseverență, dorință și muncă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›