În condițiile escaladării prețurilor la energia electrică, panourile solare fotovoltaice reprezintă atât o formă de consum a energiei “verzi”, regenerabile, cât și o reală posibilitate de a manevra inteligent afacerea, reducând din cheltuieli.
Respectiv, panouri fotovoltaice își găsesc tot mai frecvent loc în preajma suprafețelor cultivate de agricultorii noștri, cum este și cazul plantației de viță-de-vie de soiul „Moldova”, din Ustia, Dubăsari, despre care vă invităm să aflați mai multe în acest articol.
Olga Roșca produce struguri de masă „Moldova” din 2018 pe o suprafață de 12,6 ha. Startul afacerii a fost dat când, soțul său, angajat al unei companii agricole specializate pe exportul-importul de mere și struguri, a decis să treacă din postura de manager, în cea de antreprenor-agricultor.
Din 2018 până în prezent, principalul impediment în calea dezvoltării afacerii de la Ustia a fost clima, cu înghețurile care au afectat roada. În rest, familia Roșca susține că se descurcă bine, strugurii lor reușind să ajungă atât în CSI, cât și în UE.
Aceștia au apelat la suportul gratuit oferit în cadrul proiectului de către o companie de consultanță în vederea completării dosarului de aplicare.
Odată intrați în posesia panourilor fotovoltaice, în afacerea cu struguri a familiei Roșca s-a simțit diferența.
Ușoare în instalare și utilizare, panourile solare achiziționate și-au arătat rapid beneficiile. Acum, întrebată dacă mai au nevoie de echipament tehnic în afacerea de la Ustia, Olga Roșca are un răspuns afirmativ și tot în favoarea panourilor solare, mai ales că, au investit de curând într-un depozit frigorific.
Reieșind din frumoasa sa experiența, Olga Roșca îndeamnă agricultorii să pună umărul la dezvoltarea agriculturii, aici, acasă.
Comentarii