‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 18 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOlga Sainciuc, MAC-P: Punerea în funcțiune a sistemului de gestionare a subproduselor de origine...

Olga Sainciuc, MAC-P: Punerea în funcțiune a sistemului de gestionare a subproduselor de origine animală, va permite exportul produselor animaliere în UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Banca Mondială va oferi sprijin suplimentar Guvernului Republicii Moldova pentru a avansa agenda de dezvoltare a Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)”.

Conducerea MAIA a avut o ședință de lucru cu reprezentanții Băncii Mondiale și cu o echipă de experți ce vor evalua rezultatele și gradul de eficiență ale proiectului și vor formula recomandări până la sfârșitul lunii curente.

Părțile au discutat despre instrumentele financiare disponibile ce ar putea fi orientate spre direcțiile strategice pentru îmbunătățirea productivității agricole, cum ar fi consolidarea managementului siguranței alimentelor prin suport financiar la construcția unei unități de procesare a subproduselor de origine animalieră și investiții în dezvoltarea sectorului zootehnic.

„Am finalizat o etapă destul de mare de implementare a proiectului. În luna ianuarie, a intrat în vigoare a treia finanțare adițională, ce vizează punerea în funcțiune a unui sistem de gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman.

Astfel, un subiect separat a vizat proiectarea și construcția unei unități de prelucrare a acestor subproduse. Momentan, Guvernul poartă discuții cu Agenția Proprietății Publice, pentru ca statul să aloce un teren pentru contrucția unității”, a menționat pentru Agrobiznes Olga Sainciuc, director adjunct al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniu Agriculturii de către Banca Mondială.

‹ adv ›

Crearea unei astfel de unități de procesare a subproduselor de categoria 1, 2 și 3 este absolut necesară, în contextul necesității asigurării trasabilității produselor de origine animală și angajamentelor Moldovei în planul de aderare la UE.

„Ulterior, va fi necesară și asigurarea gestionării acestei unități. Prelucrarea acestor subproduse va asigura și un impact mai redus asupra mediului, deoarece o bună parte din acestea sunt periculoase și pot polua. Ca rezultat final, produsele de origine animală vor putea fi exportate în UE, datorită trasabilității asigurate. Moldova este ultimul stat din Europa care nu are un astfel de sistem asigurat”.

Echipa Băncii Mondiale a exprimat disponibilitatea de a spori colaborarea cu Guvernul Republicii Moldova și în special cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu instituțiile aferente sectorului agricol, în vederea implementării eficiente a celor mai bune practici de adaptare la schimbările climatice, impulsionarea dezvoltării sectoarelor cu valoare adăugată înaltă și dezvoltarea afacerilor durabile în mediul rural.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›