‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 mai, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOlga Vornic, apicultoare: Am achiziționat utilaje pentru prisacă cu suportul UCIP IFAD. Recomand și...

Olga Vornic, apicultoare: Am achiziționat utilaje pentru prisacă cu suportul UCIP IFAD. Recomand și altor producătoare să nu rateze oportunitatea

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Olga Vornic din satul Bașcalia, raionul Basarabeasca, este o apicultoare cu experiență, care a îndrăgit albinele atunci când s-a căsătorit. De mai bine de 13 ani muncește alături de soțul ei în stupină, de la el a învățat să iubească și să îngrijească corect familiile.

Soțul Olgăi este apicultor de când se ține minte, iar atunci când au întemeiat o familie, dragostea față de albine a fost transmisă și Olgăi. Dacă inițial vedea în aceasta doar un hobby, pe parcurs însă, au înțeles că pot dezvolta o afacere care să le aducă, pe lângă satisfacție și un venit. 

La moment, au peste 150 de familii de albine și se implică ambii în munca pe care trebuie să o facă, doar foarte rar apelează la oamenii din sat, atunci când stupii trebuie duși la cules la tei, salcâm sau floarea-soarelui.

Olga spune că este susținută, ajutată și încurajată de soțul ei, care o învață cu multă răbdare ce înseamnă o familie de albine. 

Dorindu-și să dezvolte afacerea și având o colaborare cu o bancă comercială de mai mult timp, au fost îndemnați de către aceasta să depună dosarul la UCIP IFAD în cadrul Proiectului ce oferă credite cu porțiune de grant pentru femeile micro-antreprenoare în localitățile rurale.

„Când am studiat mai bine ce presupune acest proiect am decis să participăm și inițial, ne-am gândit să folosim finanțele pentru procurarea stupilor, dar ulterior am procurat echipament. Am fost ajutați de un colaborator al UCIP IFAD, care ne-a îndrumat cum trebuie și de unde să adunăm toate actele. Odată cu procurarea centrifugei, descăpăcitorului și a topitorului, munca în stupină a devenit mult mai ușoară. Suntem foarte mulțumiți de aceste utilaje procurate și de experiența pe care am avut-o cu UCIP IFAD. Am beneficiat de 84 de mii de lei din Programele IFAD”.

Mierea pe care o adună o vând atât procesatorilor, cât și oamenilor din sat, care cunosc despre afacerea familiei Vornic. Inclusiv, folosesc și oportunitate oferită de rețelele de socializare, unde plasează anunțuri și, ulterior, sunt contactați de doritorii de a procura miere. 

„Nu ne plângem că nu avem cumpărători, noi ne străduim să producem calitativ, iar consumatorii apreciază produsul nostru”.

‹ adv ›

Olga povestește că au investit treptat, câte puțin în afacerea lor, din venitul pe care îl obțineau. Iar acum, după ce au procurat echipamente moderne își doresc să achiziționeze și stupi verticali, care să le ușureze și mai mult munca. 

„Stupii verticali sunt mult mai potriviți și pentru familiile de albine, nu doar pentru noi apicultorii, inclusiv calitatea mierii este mai înaltă. Echipamentele pe care le-am procurat cu suportul IFAD, fac ca să avem nevoie de mai puține brațe de muncă, dacă la extragere aveam nevoie de circa șase oameni, acum ne descurcăm cu trei. Mai ales că, este foarte greu să găsești oameni la muncă”. 

Soțul Olgăi este optimist și spune că afacerea pe care o dezvoltă nu le permite să se descurajeze, oricare nu ar fi provocarea trebuie să găsească soluții și să meargă înainte. 

„Deja pe parcursul a atâtor ani în care muncim cu albinele ne-am învățat să planificăm foarte atent lucrurile, ba mai mult, facem anumite lucrări iarna pentru vară și vara pentru iarnă. De exemplu, am pregătit deja ramele, am pus foile de ceară. Din cauza faptului că este foarte greu să găsești oameni la lucru, suntem nevoiți să pregătim totul din timp”, a intervenit Viorel Vornic.

Producția depinde de an, de condiții, de îngrijirea pe care o face apicultorul, dar în mediu, o familie de albine poate produce până la 50 de kg de miere pe an. 

„Cu părere de rău, suntem afectați de prețurile la consumabile, care sunt în permanentă creștere, pentru că prețul mierii nu s-a majorat, de multe ori suntem nevoiți să investim pentru ca să păstrăm sănătoase și puternice familiile”.

‹ adv ›

Olga spune că anul trecut familiile de albine au ieșit din iarnă mult mai puternice, în timp ce în anul curent, din cauza secetei din 2022, sunt mai slabe. 

„Cred că toți apicultorii își amintesc cu mare plăcere de anul 2021, care a fost unul extraordinar de favorabil. Dar, din păcate, a urmat un an destul de complicat, iar estimările pentru 2023 nu sunt promițătoare. Cu toate acestea, continuăm să muncim și să sperăm la ani rodnici, care să bucure nu doar apicultorii, dar și toți oamenii care muncesc în agricultură”.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›