‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAlertă dăunător omida fructificațiilor- Helicoverpa armigera

Alertă dăunător omida fructificațiilor- Helicoverpa armigera

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

SCDA Lovrin în parteneriat cu compania FMC Agro România monitorizează zborul adulților de Helicoverpa armigera și Ostrinia nubilalis în mai multe zone din România cu ajutorul aplicației ArcTM farm intelligence, pe care dumneavoastră o puteți descărca în mod gratuit (Apple Store, Google Play).

Scopul acestui program de prognoză și avertizare este de a stabili momentele optime de combatere ale celor doi dăunători.

‹ adv ›

Stabilirea momentelor optime de combatere este foarte importantă deoarece vă ajută să vă eficientizați tratamentele fitosanitare în culturile dumneavoastră.

Astfel, cheltuielile cu pesticidele vor fi mai mici, iar mediul va fi protejat. Vă avertizăm că, în această perioadă s-a înregistrat la capcanele cu feromoni și momeli alimentare zbor maxim al dăunătorului Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor).

Pragul maxim de alertă a fost depășit în mai multe zone din Banat și Crișana, dar și în alte zone din țară.

‹ adv ›

Numărul de fluturi capturați cu ajutorul capcanelor a ajuns în unele localități din România la 300/capcană/citire, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu o populație numeroasă la prima generație.

În Banat s-a înregistrat la capcane maxim de zbor în urmă cu câteva zile, când numărul de capturi a trecut de 150/capcană/citire.

Acum, curba de zbor a dăunătorului Helicoverpa armigera este în scădere. Curbele maxime de zbor indică o activitate intensă a dăunătorilor (împerechere, depunere ouă).

‹ adv ›

La câteva zile de la maximul curbei de zbor se recomandă efectuarea controalelor fitosanitare în culturile preferate de dăunător (porumb, sorg, tomate, fasole, soia, lucernă, tutun etc) și efectuarea unui tratament dacă este cazul.

Controlul primei generații a dăunătorului va diminua mult a doua generație care este extrem de păguboasă, mai ales la porumb și soia.

La această dată, primele larve de Helicoverpa armigera pot fi găsite în culturile de mazăre, unde se hrănesc pe păstăi. Hrana preferată a larvelor constă în frunze, flori, boboci florali, fructe, semințe.

Larvele tinere se hrănesc pe frunze, iar pe măsură ce cresc se vor îndrepta către flori și fructe. La porumb, foarte periculos este atacul din perioada de mătăsire.

Femela depune ouăle pe mătase iar tinerele larve vor consuma mătasea după care trec pe știulete. Decizia de efectuare a tratamentelor trebuie luată în urma unui control fitosanitar.

Dăunătorul poate fi combătut cu metode chimice dar și biologice în cazul culturilor ecologice.

Substanțele chimice recomandate pentru combaterea omizii fructificațiilor sunt:

clorantraniliprol și clorantraniliprol + lambda – cihalotrin (după „Codexul produselor de protecția plantelor omologate pentru utilizare în România„ 2019).

În combaterea biologică pot fi utilizate preparate pe bază de NPV (nucleopoliedrovirus) și Bacillus thuringiensis, Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliae.

Când pot fi efectuate tratamentele?

Este bine ca tratamentele să fie efectuate atunci când larvele pot fi ucise cu ușurință. Momente recomandate:

  • Când larvele sunt mici și foarte mici, între 1 – 7 mm (pot fi omorâte cu doze mici de insecticid).
  • Când se hrănesc la suprafața organelor sau în timpul deplasării (pot f ucise mai ușor).
  • Înainte de a pătrunde în inflorescențe, știuleți, păstăi, capsule (sunt mai greu de omorât sau chiar imposibil).

Important! Larvele de Helicoverpa armigera trec prin șase stadii de dezvoltare. Cele din stadiile I și II se hrănesc cu frunze fragede iar pagubele nu sunt vizibile. Din stadiul III, larvele produc daune vizibile.

Dimensiunea larvelor din stadiul III este cuprinsă între 8 – 13 mm. În acest stadiu ele pot fi ucise cu ușurință. Stadiile cele mai dăunătoare sunt V și VI, când larvele sunt mari, agresive și rezistente la insecticide sau bioinsecticide.

De reținut! În paralel cu zborul de Helicoverpa armigera, se înregistrează și zbor de Autographa gamma. Atenție la atacul larvelor de ”buha gamma” în culturile de soia, sfeclă, porumb, tomate, cartof, varză, etc! Sunt prezente.

Despre ”buha gamma” mai multe într-un material viitor. Nu ezitați să ne contactați dacă întâmpinați probeme deosebite în culturile dumneavoastră.

Șef Laborator Protecția plantelor SCDA Lovrin – CS III dr. ing. Cotuna OtiliaȘef lucr. dr. FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USAMVB Timișoara.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›