Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a organizat vineri, 13 mai, seminarul național cu subiectul „Profilaxia şi combaterea dăunătorului Drosophila suzukii”. Seminarul a avut drept scop principal sensibilizarea opiniei publice şi a specialiştilor, care activează în domeniul protecţiei plantelor și sunt responsabili de siguranţa fitosanitară a ţării, privind posibilul pericol cauzat de afectarea plantaţiior pomicole şi viticole de această insectă dăunătoare.
Seminarul a fost destinat specialiștilor din domeniu: reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor responsabili de protecţia plantelor; reprezentanţii instituţilor de cercetare (Academia de Ştiinţe din Moldova, Institutul Ştiinţifico-Practic pentru Horticultură şi Tehnologii Alimentare etc.) şi pregătire a cadrelor pentru sectorul vitivinicol (Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Colegiul Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie etc.), agronomii-viticultori ai companiilor vitivinicole şi gospodăriilor agricole.
Participanții au fost sensibilizați cu privire la dăunătorul Drosophila suzukii, cunoscută și sub numele de „musculița cu aripi pătate”, s-au familiarizat cu biologia acesteia și impactul afectării plantaţiilor pomicole şi viticole.
În cadrul seminarului, dl Vladimir COROBCA, doctor-conferenţiar universitar, expert principal al Direcţiei Viticultură şi Vinificaţie (DVV) din cadrul ONVV, dl Holger SCWARZ, expert vitivinicol din Germania şi dl Arcadie FOŞNEA, membru al Consiliului de coordonare al ONVV, au informat participanții despre bunele practici, în domeniul profilaxiei şi combaterii Dosophila suzukii din statele europene și modalitățile de aplicare a acestora în Republica Moldova.
Vladimir COROBCA, expert principal al DVV din cadrul ONVV: „În ultimii ani ţările vitivinicole din Europa (în deosebi cele amplasate în regiuni cu ierni calde şi veri umede) bat alarma: în plantaţiile viticole a fost înregistrat un dăunător foarte periculos cu denumirea de Drosophila suzukii, de provenienţă asiatică, înregistrat pentru prima dată în anul 2008, care a cunoscut o răspândire spectaculoasă. În anul 2010 insecta a fost înregistrată şi în Franţa, la început la plantele pomicole (cireşe, caise, bacifere etc.), apoi şi în plantaţiile viticole. În anul 2014 acest dăunător a fost înregistrat pentru prima dată în România. Este foarte important să ne pregătim din timp pentru combaterea acestei insecte în plantaţiile viticole şi pomicole din Republica Moldova”.
Holger SCWARZ, expert vitivinicol din Germania: „Drosophila suzukii cunoaște o răspîndire spectaculoasă, din acest considerent este important ca și în Republica Moldova să existe o monitorizare constantă pentru a preveni apariția acesteia și, respectiv, a daunelor pe care le poate aduce plantațiilor pomicole și viticole. Este important să cunoaşteţi că în majoritatea ţărilor pomicole şi vitivinicole, Drosophila suzukii este înregistrat şi monitorizat ca obiect de carantină”.
În contextul depistării insectei pe teritoriul statelor vecine, organizatorii au accentuat necesitatea de a întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea Drosophila suzukii, care poate aduce pierderi comparabile cu cele cauzate de Phylloxera vitis.
Pe parcursul unui an Drosophila suzukii se reproduce în cca 10-12 generaţii, o femelă dând viaţă la cca 170 mii de musculiţe; oul depus (câte 1-3 ouă pe un bob/fruct, câte 7- 10 ouă/zi), se transformă în musculiţă pe parcursul a 13-15 zile. Musculiţa adultă trăieşte cca 3-8 săptămâni, iar distanţa de migrare a acesteia pe parcursul unui an este de cca 500 -1400 km (prin intermediul materialului de multiplicare şi săditor, fructelor, transportului, vântului etc).
Comentarii