‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOperațiuni realizate înainte de înflorit la vița de vie

Operațiuni realizate înainte de înflorit la vița de vie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Operațiunile tehnologice pre-floare realizate în plantațiile de viță de vie au o importanță majoră pentru viitoarea recoltă, în condițiile în care în această fază sunt realizate lucrări cum ar fi normarea încărcăturii sau ciupitul lăstarilor.

Dmitri Mihov, doctor în științe agricole, TerraVitis SRL, explică câteva aspecte importante ce ține de realizarea lucrărilor la vița de vie, soiurile de masă:

„Sarcina de bază a viticultorilor este de a găsi modelul optim de activitate a plantei, astfel ca să obținem recoltă maximă cu calitatea cerută de către consumatori. Cerințele privind calitatea strugurilor de masă sunt: – greutatea medie a bobului mare; – boabe uniform dezvoltate; – colorare uniformă; – % brix minim de 13; – greutatea medie a strugurilor- 200g, tendința mondială 500 g”.

De aici reiese necesitatea efectuării operațiilor în verde, toate având drept scop sporirea calității strugurilor.

‹ adv ›

Printre elementele tehnologice specifice soiurilor de struguri pentru masă putem enumera:

  • normarea definitivă a încărcăturii cu rod (numărul strugurilor și a lăstarilor);
  • ciupitul înainte de înflorit;
  • defolierea;
  • aplicarea regulatorilor de creștere, în special a giberelinei (GA3);
  • efectuarea inciziei inelare.

Normarea definitivă a încărcăturii cu rod este reprezentata prin plivitul lăstarilor de prisos (de pe tulpină, dintre verigi, cei crescuți dintr-un ochi și înlăturarea unor lastari dacă sunt mai mulți decât sunt necesari) și răritului strugurilor.

Răritul strugurilor la soiuri de masă de viță de vie

Răritul strugurilor se efectuează până la înflorit, dacă avem suprafețe mari și soiuri cu struguri omogeni, și după înflorit, dacă avem soiuri cu legare problematică (Codreanca, Muscat de Hamburg, Lora, etc).

‹ adv ›

În condițiile lipsei irigării, normarea strugurilor trebuie să fie efectuată după principiul: „Mai bine 1 tonă mai puțin, decât cu 1 kg mai mult”.

Recolta potențială în condițiile de lipsă de apă la noi în țară este de 10-15 t/ha, de aici reiese sarcina cu struguri, în dependență de soi și schema de plantare.

Putem diviza soiurile în 2 categorii:

‹ adv ›
  • soiuri cu răritul obligatoriu – soiurile cu greutatea medie a strugurilor mai mare de 500 g și fertile (Arcadia, Italia, Codreanca, Superextra, etc.;
  • soiuri cu răritul strugurilor opțional, unde sarcina butucului se poate efectua și prin tăierea în uscat – soiuri cu greutatea medie a strugurilor mai mica de 500 g și fertilitatea mugurilor medie mică.

Dacă vorbim de schema obișnuită de plantare a viței de vie 3×1,5 m, atunci putem recomanda următoarea încărcătură: Arcadia -6-7 struguri/butuc; Codreanca – 10-12, Moldova 15-17; Prezentabil-7-8, adică 5-7 kg producție la un butuc.

În cazul sistemelor intensive de cultivare a strugurilor de masă (Gable, Pergola) pe irigare, putem sconta pe o sarcină de 10-15 kg la butuc.

Ciupitul lăstarilor se efectuează cu scopul îmbunătățirii legării boabelor și uniformității lor. Se efectuează cu 6-9 zile înainte de înflorit, având ca mecanism stoparea creșterii lăstarului și mobilizarea substanțelor plastice în perioada înflorituri în struguri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›