‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 iulie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOPINIE: ˝Infrastructura calității i-a oferit motive Rusiei să aplice embargou produselor moldovenești˝

OPINIE: ˝Infrastructura calității i-a oferit motive Rusiei să aplice embargou produselor moldovenești˝

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

„Nerespectarea de către Republica Moldova a infrastructurii calităţii a oferit suficiente motive Federaţiei Ruse să aplice restricţii la importul produselor moldoveneşti”, consideră directorul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupuşor.

Solicitat de „INFOTAG”, expertul a menţionat că restricţiile impuse de Rusia nu au venit pe neaşteptate, precizând că atât autorităţile, cât şi producătorii agricoli şi societatea civilă se aşteptau la o astfel de acţiune.

„Prin urmare, aceste restricţii nu ar trebui să ne surprindă. Cu siguranţă, pentru unele produse motivele invocate sunt întemeiate, pentru că într-adevăr există probleme pe intern legate de certificarea calităţii produselor exportate în Rusia”, a spus expertul.

‹ adv ›

În opinia lui, dacă Moldova ar putea asigura calitatea produselor, ambalării şi etichetării acestora, atunci Rusia nu ar avea motive pentru a stabili astfel de interdicţii.

„De fapt, noi suntem cei care oferim motive Federaţiei Ruse pentru a aplica aceste restricţii, iar Rusia este cea care decide când să le aplice. Acum, în contextul apropierii RM de UE, evident că Rusia utilizează aceste pârghii în interese politice”, a spus directorul Centrului.

El a menţionat că cea mai mare problemă pentru asigurarea calităţii este lipsa laboratoarelor sau dotarea insuficientă a acestora.

‹ adv ›

„Acum, autorităţile trebuie să stabilească cel puţin două priorităţi. În primul rând să modernizeze sistemul de infrastructură al calităţii, ceea ce înseamnă implementarea standardelor europene de calitate recunoscute pe plan mondial şi modernizarea laboratoarelor de certificare a producţiei. A doua prioritate ţine de diversificarea pieţei de desfacere, pentru că pentru unele produse principala piaţă de desfacere este Rusia”, a spus sursa citată.

Potrivit lui, pierderile provocate de restricţiile impuse de Rusia la importul produselor moldoveneşti vor fi mai mici, decât în cazul restricţiilor impuse în 2013 la importul vinului, având în vedere că majoritatea exporturilor către Rusia sunt de fapt reexporturi.

„Prin urmare, efectele nu vor fi atât de dramatice. Sunt întreprinderi logistice care importă legume şi fructe din alte ţări europene şi le reexportă în Rusia. Aceste reexporturi formează circa 60% din totalul de exporturi, respectiv aceste restricţii nu vor afecta atât de mult producătorii agricoli din RM”, consideră Adrian Lupuşor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›