‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSpecialist: Fructele rămase pe pomi nu vor fi afectate de îngheţuri

Specialist: Fructele rămase pe pomi nu vor fi afectate de îngheţuri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În această săptămână, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prognozat o scădere bruscă a temperaturii zilnice medii, precipitații și înghețuri pe timp de noapte în partea de nord a țării, unde se concentrează cele mai mari suprafeţe de livezi de mere. Cu toate acestea, potrivit lui Ananie Peşteanu, specialist în pomicultură, răcirea nu va afecta în mod semnificativ calitatea merelor rămase pe copaci.

Expertul menţionează că, pierderea unei părți semnficative de recoltă de mere târzii, de acum doi an a fost cauzată de o scădere mai accentuată de temperatură, precipitații sub formă de zăpadă și gheață. În această săptămână, chiar și noaptea, temperatura nu va scădea sub minus 1-2 grade Celsius, ceea ce nu prezintă pericol pentru fructe, deoarece activitatea sistemului radicular al mărului a scăzut deja, trecând în repausul biologic.

Îngrijorări însă pot apărea pentru soiul Simirenko, care nu a fost recoltat, perioada optimă de recoltare a acestui soi a trecut deja, iar în unele livezi fructele sunt încă pe pomi. Acestea nu mai pot fi puse la păstrare. Concomitent cu aceasta cererea pe piaţă pentru soiul Simirenko lipseşte, iar preţul este foarte mic. O parte semnificativă de mere de soiuri târzii, în principal Idared și Florina, la fel, rămâne în livezi.

‹ adv ›

Specialistul recomandă pomicultorilor să verifice indicatorul densității fructelor. Dacă densitatea acestora se află la nivelul a mai mult de 7 unități, produsele pot fi stocate pentru depozitare. Dacă densitatea este mai mică de 6 unități, merele trebuie comercializate în cel mai apropiat timp. În mod normal, trebuie monitorizaţi şi alţi indicatori pentru a determina perioada optimă de recoltare.

Conform estimărilor asociațiilor producătorilor agricoli, până în prezent, au fost recoltate aproximativ 70-80% din cantitatea totală de mere. Potrivit datelor oficiale, în Moldova suprafața totală a livezilor de mere este de peste 57 mii hectare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›