Costul uleiului de floarea soarelui a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. Despre aceasta a anunțat directorul agenției de consultanță „UkrAgroConsult”, Serghei Feofilov, scrie agroportal.ua.
„În Ucraina, în anul curent se prognozează o recoltă de 15 milioane de tone de semințe de floarea soarelui, astfel că întreprinderile de producere vor fi asigurate cu materie primă. Dar rentabilitatea cultivării și prelucrării semințelor de floarea soarelui va scădea, iar concurența pe piață va crește”, a analizat el.
Totodată, ponderea Ucrainei pe piața mondială de ulei ajunge la 55%. Cel mai apropiat concurent este Turcia, dar aceasta conduce piața doar pe segmentul de ulei rafinat. Pentru consumul intern al Ucrainei este nevoie anual de aproximativ 500 mii de tone de ulei. Restul se vinde în străinătate: în anul 2017, 5,34 milioane de tone de ulei de floarea soarelui au fost exportate, iar în 2018 vor fi exportate aproximativ 7 milioane de tone.
„Până la sfârșitul anului, producția de ulei de floarea soarelui poate ajunge până la 7,7 milioane de tone, mai mult de 90% va fi exportat, la fel ca în sezoanele anterioare”, a precizat directorul general al Asociației Ukroliyaprom, Stepan Kapshuk.
La moment, industria de producere a uleiurilor din Ucraina se confruntă cu o alegere dificilă: fie să reducă volumul de producție, fie să treacă treptat la alte tipuri de culturi oleaginoase, pentru a diversifica businessul.
„În cazul în care va continua să scadă prețul la uleiul de floarea soarelui, atunci în anul 2019 putem aștepta o micșorare a suprafețelor însămânțate cu floarea soarelui și extinderea suprafețelor cu alte culturi oleaginoase”, a declarat Olga Trofimtseva, Viceministrul Politicii Agrare și Alimentelor din Ucraina.
Aceasta consideră că cea mai promițătoare cultură din Ucraina este inul, și ulei din semințe de in. Oficialul a menționat că, se atestă un interes sporit față de această cultură: conform datelor prezentate, pe parcursul anilor 2013-2017, exporturile ucrainene de semințe de in au crescut de 5,2 ori (până la 56,8 mii tone), iar de ulei din semințe de in de 3,5 ori (până la 9,9 mii tone).
În același timp, experții menționează că cererea pentru acest produs este în creștere: numai Uniunea Europeană are nevoie de circa 650 mii de tone, fară a lua în calcul și necesitățile altor regiuni. Din acest motiv, rentabilitatea uleiului din in, potrivit lui Trofimtseva, variază de la 43% la 95%, în funcție de tehnologia utilizată și randament.
A doua alternativă pentru fabricile din Ucraina poate deveni rapița și uleiul din rapiță. Potrivit Ukroliyaproma, capacitatea de prelucrare a rapiței în Ucraina este de 2,5 milioane de tone/an.
Comentarii