La data de 5 februarie curent, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a lansat ciclul seminarelor DCFTA Info Business „Întreabă Expertul”, la care au participat mai mulți producători din țară interesați de subiectul exporturilor în UE
În cadrul seminarului au fost prezentate Standardele sanitare și fitosanitare pentru produsele moldovenești, noi oportunități pentru producătorii locali în contextul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).
Natalia Calenic, expert proceduri vamale, a prezentat regulile de origine a mărfurilor exportate, cotele tarifare, dar și procedura de verificare a exportului.
„Pentru a realiza exportul produselor în UE, producătorii trebuie să dețină contract de export, act de transport și act permisiv – acestea fiind cele mai importante acte ce trebuie prezentate la vamă. Pentru unele tipuri de produse legislația prevede prezentarea unor documente permisive cum ar fi autorizația, licența sau certificatul. Produsele vegetale sau de origine animală (mierea de albine) se supune controlului fitosanitar sau veterinar. Recomandăm potențialilor exportatori să acceseze pagina serviciului vamal pentru a verifica dacă este inclus în listă produsul pe care doresc să-l exporte, ce acte sunt necesare și dacă sunt prevăzute plăți speciale. Important este că, la export nu se percepe nici o taxă specială. Exportatorul se adresează la brokerul vamal pentru a completa declarația vamală, dacă întâlnește dificultăți. Apoi, această declarație vamală este transmisă în format electronic pentru a fi verificată la vamă. O procedură mai complexă este în cazul produselor cu certificate de origine care sunt necesare pentru a beneficia de scutiri din partea UE. Certificatul de origine este obținut de la vamă, care presupune prezentarea unui set de documente ce confirmă că produsul este autohton. La fel recomandăm să fie verificată baza de date UE privind restricțiile la importul în UE”, a explicat Natalia Calenic.
Jacek Zandarski, expert norme sanitare și fitosanitare ale UE, a explicat despre riscurile specifice care trebuie gestionate și legislația UE privind siguranța alimentară și normele generale.
„Regulile generale privind importul produselor în UE sunt identice celor aplicate produselor fabricate în țările membre a Uniunii Europene. Respectiv și cerințele sanitare sunt identice celor respectate de producătorii din UE. Toate normele aplicate se bazează pe acorduri internaționale. Cea mai importantă structură este Organizația Internațională a Comerțului ce urmează să elimine maximul de bariere pentru a facilita comerțul. UE impune măsuri doar pentru a proteja teritoriul de anumite riscuri și menține siguranța alimentelor. Produsele din Republica Moldova sunt binevenite pe piața UE, și cred că producătorii de aici vor avea doar de câștigat în urma exportului. Din experiența comerțului cu alte țări pot spune că procedura de export a fost simplificată la maxim, astfel produsul poate fi livrat în câteva ore în țara destinatară”, a spus Jacek Zandarski.
Pentru mai multe detalii privind ciclul de seminare „Întreabă expertul” accesați următorul link.
Comentarii