‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOraşele viitorului: proiecte inedite de agricultură urbană

Oraşele viitorului: proiecte inedite de agricultură urbană

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Având în vedere că există şapte miliarde de guri de hrănit, agricultura devine un subiect tot mai aprins în dezbaterile referitoare la viitorul omenirii, scrie Nationalgeographic.com.

Tot mai mulţi oameni din jurul lumii îşi îndreaptă atenţia spre agricultura urbană, cea care încurajează consumul alimentelor produse pe plan local. Prin creşterea produselor de care avem nevoie în apropiere de locul unde trăim, reducem „kilometrii alimentari” asociaţi cu transportul pe distanţe lungi. De asemenea, obţinem cele mai proaspete produse posibile şi suntem încurajaţi să mâncăm în funcţie de sezon.

Un alt beneficiu al agriculturii urbane este acela că îmbogăţeşte spaţiile verzi, diminuează poluarea nocivă, sporeşte zonele de umbră şi combate efectele neplăcute ale căldurii. Loturile de grădină pot ajuta oamenii să se reconecteze cu Pământul şi să aibă o mai mare apreciere faţă de locul care le asigură mâncarea.

‹ adv ›

Grădinile de pe acoperişuri şi de pe terase creează locuri paşnice pentru relaxare şi contemplaţie şi pot atrage turiştii. În acest sens putem privi spre afacerile în plină expansiune din jurul Parcului High Line din New York.

Deşi mai avem mult până la acel moment, vizionarii văd ferme verticale care vor ajunge să producă într-un final cea mai mare parte din aportul de alimente necesar.

Totuşi, terenurile din oraşe sunt foarte scumpe. Mai mult, solurile urbane pot fi pline de plumb, arsenic şi alte toxine, fiind nevoie să fie remediate sau înlocuite înainte ca plantarea să se facă în condiţii de siguranţă.

‹ adv ›

Spaţiile înguste pot limita productivitatea, iar aportul suficient de apă şi de lumină solară pot reprezenta probleme serioase.

În ciuda acestor riscuri, dacă se aleg combinaţiile potrivite între o nouă tehnologie, un sprijin din partea comunităţii şi o aliniere a stimulentelor economice, atunci este posibil ca, în curând, să ajungem să ronţăim praz crescut pe zgârie-nori şi anghinare cultivate pe bulevard.

Un exemplu în acest sens este grădina de pe acoperişul Hotelului Barclay InterContinental din New York, care include o stupină. Albinele din centrul oraşului produc miere de albine (folosită în bucătăria hotelului) şi zboară pe o distanţă de până la opt kilometri, pentru a poleniza florile.

‹ adv ›

În partea cealaltă a oraşului, „agricultorii” înfrumuseţează un acoperiş de la Hell’s Kitchen. Oraşele mari, aşa cum e New York, au kilometri întregi de spaţii plate, însorite, care pot fi utilizate pentru a creşte flori sau alimente.

„Acoperişurile verzi” integrate câştigă din ce în ce mai mult teren. În cadrul acestor „grădini”, un strat subţire de sol sau de alt mediu susţine un covor dens de plante. Astfel de caracteristici pot fi promovate ca şi dotări sau facilităţi suplimentare pentru cumpărători sau chiriaşi.

Un număr de rezidenţi care locuiesc în centrele oraşelor din întreaga lume, au luat atitudine împotriva „calamităţii” alimentare actuale prin recuperarea loturilor vacante şi a altor terenuri mărginaşe, pentru a le utiliza drept spaţii de creştere.

Creşterea fructelor şi legumelor pot ajuta oamenii cu venituri reduse să îşi completeze alimentaţia cu produse sănătoase şi proaspete. Agricultorii pot câştiga un venit suplimentar din vânzarea plusului de produse la pieţele special amenajate şi în cadrul unor evenimente ale comunităţii.

O eventuală problemă este aceea că terenurile mărginaşe pot avea solul poluat, aşa că este o idee bună să îl testezi înainte de a planta produse pentru consum. De-a lungul timpului, plantele au tendinţa de a curăţa solul, dar este foarte posibil să fie nevoie să apelezi la început la serviciile unor ingineri ecologici profesionişti.

Ferma Urbană din Chicago a transformat 4000 de metri pătraţi de ciment într-o unitate care produce anual peste 11.000 de kilograme de roşii, morcovi, sfeclă, rucola şi ierburi. Ferma furnizează oportunităţi economice şi atrage o mulţime de voluntari şi vizitatori în Chicago.

Mai multe restaurante locale cumpără ingrediente de la Ferma Urbană. Bruce Sherman, bucătarul şi proprietarul restaurantului North Pound, a lăudat produsele fermei spunând că „această grădină creşte produse excepţionale într-un mod corect, iar acest lucru nu face altceva decât să facă alimentele să fie şi mai bune”.

Sursa: financiarul.ro

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›