‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎncă un an în care ouăle și carnea de pasăre din Moldova nu vor...

Încă un an în care ouăle și carnea de pasăre din Moldova nu vor ajunge pe piața UE

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii din Republica Moldova nu vor începe exportul de produse de origine animalieră (ouă și carne de pasăre) nici în acest an, au anunțat oficialii Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), scrie Mold-street.com.

Tatiana Nistorică, secretar de stat în cadrul MADRM a explicat acest fapt prin amânarea pentru anul viitor, ca urmare a pandemiei Covid-19, a inspecției din partea Direcției Generale Sănătate și Siguranța Alimentară a Comisiei Europene (DG SANTE), structură responsabilă de evaluarea implementării controalelor în domeniul sănătății animalelor. 

Impedimente în calea exportului

Potrivit oficialului, inspecția DG SANTE urma să fie efectuată pe parcursul acestui an.

Un alt impediment major în calea exportului produselor de origine animalieră din Moldova pe piața UE este lipsa unor instalații de distrugere/prelucrare a deșeurilor de origine animală, conform standardelor UE.

Pentru construcția acestei instalații, în octombrie 2020, Ministerul Finanțelor a semnat cu Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA), Acordul privind a 3-a Finanțare Adițională pentru Proiectul „Agricultura Competitivă în Moldova MAC-P”, în valoare de 13,5 milioane euro.

‹ adv ›

Acordul vizează instituirea unui sistem complet de management al subproduselor de origine animalieră. 

În cadrul componentei se prevede construcția unei instalații de distrugere/prelucrare a deșeurilor de origine animală nedestinate consumului uman, care ar fi o soluție reală pentru menținerea situației epizootice favorabile din țară, inclusiv pentru protecția mediului, și ar facilita includerea Republicii Moldova în lista țărilor cu drept de export în UE a produselor zootehnice.

De asemenea, vor fi alocate fonduri suplimentare pentru a asigura coordonarea și gestionarea eficientă a proiectului, inclusiv asigurarea continuă a auditului financiar, funcționarea mecanismului de remediere a reclamațiilor, monitorizare și evaluare și alte aspecte care permit implementarea.

‹ adv ›

Instituția implementatoare este Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii (UCIMPA), care se află în subordinea Ministerului Agriculturii, iar perioada de implementare este cuprinsă între anii 2020 și 2024.

Rata dobânzii aferentă creditului constituie la moment 0,45% anual. Suplimentar este prevăzută achitarea taxei de deservire în mărime de circa 0,75% anual.

Promisiunile guvernanților

În cadrul dezbaterilor parlamentare referitor la ratificarea acestui Acord, deputații au criticat activitatea MADRM și a altor instituții de stat din domeniu, care deja de mai mulți ani nu sunt în stare să soluționeze chestiunea deblocării exportului de produse zootehnice în UE.

Astfel în ultimii 5 ani, doar mierea, praful din ouă și caviarul de la Aquatir (o companie a grupului Sheriff din Tiraspol), sunt acceptate pe piața UE.

În ultimii 4-5 ani, autoritățile au tot promis în fiecare an startul exportului de produse animaliere pe piața UE.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›