‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePagube provocate de specia Lobesia botrana la vița de vie

Pagube provocate de specia Lobesia botrana la vița de vie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În plantațiile viticole din România și Republica Moldova întâlnim în mod frecvent diferite specii de molii ale strugurilor:  Eupecilia (Clysia, Cochylis) ambiguela– cochilisul viței de vie, Lobesia (Polychrosis) botrana – eudemisul viței de vie și Sparanothis pilleriana – molia frunzelor viței de vie.

Astăzi voi face referire doar pentru molia verde a viței de vie/eudemisul – Lobesia botrana.

Majoritatea autorilor susțin in mod unanim ca specia Lobesia botrana prezintă două sau trei generații pe an, uneori și începutul unei a patra generații, în regiunile meridionale. Numărul generațiilor la această specie fiind condiționat de fotoperiodicitate.

‹ adv ›

Eudemisul iernează în stadiul de pupa, într-un cocon țesut din fire de mătase, din toamnă, în scoarța butucilor.

Fluturii generației hibernante apar în funcție de condițiile climatice locale și anuale, normal la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai.

Eudemisul este o insectă crepusculară (demonstrat și cu ajutorul capcanelor electronice prin care exemplarul capturat este fotografiat și examinat instant de către softul echipamentului de monitorizare).

‹ adv ›

Zborul fluturilor începe la apusul soarelui, atingând maximum sau puțin după, și se termină după lăsarea serii. Împerecherea are loc în timpul zborului crepuscular și dacă condițiile ecologice sunt favorabile, ponta începe după una- două zile după împerechere.

Ouăle primei generații sunt depuse pe ciorchinii tineri, câteodată pe lăstarii verzi ai coardelor și foarte rar pe frunze (BBCH 51 – Inflorescențe vizibile, 4-6 frunze vizibile) cu o perioadă de incubație de 7-11 zile, funcție de temperatură.

Ca mod de dăunare, larvele de prima generație (G1) rod bobocii florali, inflorescențele și apoi ciorchinii foarte tineri (o larvă consumă până la 80 de boboci florali în timpul dezvoltării sale). 

‹ adv ›

Cele din G2, rod în interior boabele verzi sau în pârgă, iar cele din G3 boabele în pârgă sau coapte. Daunele provocate de G2 și G3 favorizează atacul ciupercii Botrytis cinerea. Pe de altă parte, pagubele sunt agravate de cele de Drosophila care facilitează putregaiul boabelor. 

Prin implementarea în programul Granular Link aparținând Corteva Agriscience, cu ajutorul echipamentelor de captură și monitorizare electronică a insectelor din diverse culturi agricole, apariția fluturilor a fost semnalată la jumătate lunii aprilie, în data de 13 aprilie. 

A existat o stagnare a zborului pentru hrănire și împerechere (16 aprilie până în 21 aprilie), urmare a temperaturile scăzute și acumularea precipitațiilor însemnate din pluviometre, și o reluare a zborului la 22 aprilie cu o creștere progresivă a capturilor cu un maxim înregistrat seara pe 24 aprilie.    

Odată cu valul de temperaturi scăzute cu T°C medii între 8,6°C (27.04.2023) și 16,01°C (07.05.2023), avem o stagnare a zborului, dar cu o reluare odată cu creșterea temperaturilor ,cu un maxim în data de 03.05.2023.  

Înregistrarea datelor pentru elaborarea și interpretarea curbei de zbor este în plină desfășurare.

Dacă stabilim data de 03.05.2023 ca fiind maximul de zbor, atunci ar trebui să luam în calcul ca perioada de incubație a ouălor pentru G1 va fi de 7-11 zile, variația fiind data de temperatură.

Peconizez că perioada de activitate al larvelor între 20-28 de zile va coincide cu BBCH 55Butonii florali sunt izolați(separați) și până la fenofaza BBCH 60 – înainte de înflorit și chiar prelungindu-se până la BBCH 69 – sfârșitul înfloritului. 

Clasic, pentru întocmirea curbei de zbor se pot utiliza capcane feromonale cu feromoni sexuali sintetivi ATRABOT, eliberate de institutele de cercetare ICCRR Cluj sau IGFPP Chișinău.

Durata medie a diverselor stări evolutive a fiecărei generații și epoca de apariție a lor în natură este următoarea:

  • Prima generație: oul: 7-11 zile; larva: 22-28 de zile; pupa: 5-7 zile.
  • A doua generație: oul: 4-5 zile; larva: 21 de zile; pupa: 5-9 zile.
  • A treia generație: oul: 5-7 zile; larva: 22-28 de zile; pupa: 7 luni.

Pentru stabilirea momentului optim de efectuare a tratamentelor este necesar urmărirea curbei de zbor. Recomand aplicarea tratamentelor cu produsul Laser™ 240 SC 0,2 l/ha, atât pentru fenofaza BBCH 51 pentru G1, dar și pentru generațiile G2 și G3 corespunzătoare fenofazelor BBCH 73 și BBCH 85.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›