Potrivit prognozelor Companiei de consultanță Baker Tilly, în legătură cu majorarea cererii de export, până în anul 2020, suprafețele cultivate cu fasole în Ucraina vor crește cu 100%, ajungând la 75-85 de mii de hectare, scrie propozitsiya.com.
Țările care sunt interesate în importul de fasole din Ucraina sunt România, Italia, Germania, Turcia și Emiratele Arabe Unite.
În ceea ce privește concurența pe plan internațional, așezarea geografică favorabilă va ajuta Ucraina să-i depășească pe principalii săi concurenți – China, SUA, Canada, Argentina și Brazilia.
Din cauza valorii atribuite de consumatori, fasolea a fost întotdeauna la mare căutare. Datorită cantității de proteine, fasolea nu cedează cărnii, conține vitamine din grupa B, C și alte substanțe utile.
Fasolea trebuie să fie plantată în sol încălzit și, în special, trebuie să se monitorizeze cu atenție nivelul apei, deoarece excesul său duce la apariția diferitor boli, iar lipsa acesteia duce la o recoltă minimă. De asemenea, fasolea este sensibilă la îngheț și necesită o selecție atentă a semințelor pentru însămânțare.
În Ucraina fasolea este cultivată în mare parte de către micii fermieri. În funcție de soi, prețurile variază de la 18 mii la 20 mii hrivne (circa 600 EUR) per tonă, iar costul pentru cultivarea unui hectar de fasole este de aproximativ 10 mii de hrivne.
Comentarii