‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPână în 2030, în Moldova ar putea fi construite 700 de ferme

Până în 2030, în Moldova ar putea fi construite 700 de ferme

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Până în anul 2030, în Republica Moldova ar putea fi construite 700 de ferme de vite, oi şi capre, atât pentru producția de lapte, cât şi pentru carne.

Aceste obiective sunt incluse în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă şi Rurală 2023 – 2030, care prevede elaborarea Programului Naţional de Dezvoltare a Sectorului Zootehnic de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Programul include obiective generale și specifice pentru dezvoltarea cadrului regulatoriu și de politici care ar facilita dezvoltarea sectorului zootehnic, la sub-sectorul lapte și carne de bovine, de producere a cărnii și a ouălor, de creștere a ovinelor și caprinelor, de acvacultură, precum și de conservare a resurselor genetice animale.

‹ adv ›

Astfel, se preconizează de a fi înființate:

  • 100 de ferme noi de producere a laptelui, cu un efectiv de câte 100 de capete de vaci mulgătoare per exploatație, productivitatea medie fiind 8 mii kg/cap/lactație;
  • 50 de ferme de creștere a bovinelor din rase specializate
    pentru producția de carne, cu un efectiv de 200 de capete de vaci reproducătoare per exploatație;
  • 200 ferme de creștere a ovinelor pentru lapte, cu un efectiv de 500 de capete per exploatație;
  • 100 de ferme de creștere a ovinelor pentru carne, cu un efectiv de 1000 capete per exploatație;
  • 250 ferme de creștere a caprelor, cu un efectiv de 200 capete per exploatație, precum și de a spori producția de pește autohton de la 13,8 mii tone, până la 25 de mii de tone, iar consumul de pește autohton per cap de locuitor, să fie conformat normelor fiziologice, adică la 14 kg, în comparație cu valoarea de 11,3 kg consumată în prezent.

Accent se va pune și pe modernizarea fermelor zootehnice de
creștere a bovinelor pentru carne, porcinelor, păsărilor și animalelor de blană deja existente, extinderea numărului de ferme din aceste specii cu 20%, dar și a șeptelului de animale cu 50%, în comparație cu cel existent în prezent, precum și completarea lor cu animale înalt productive.

Programul urmăreşte asigurarea creşterii productivităţii animalelor şi a produselor animaliere, sporirea eficacităţii şi calităţii producţiei zootehnice şi crearea condiţiilor de adaptare a producătorilor către piaţă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›