Până la 1 iunie, se instituie moratoriu asupra controlului de stat a activității agenților economici, excepție fac cazurile controlului modului de formare a prețurilor. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale în condițiile instituirii în țară a stării de urgență.
Potrivit deciziei, moratoriul nu se va aplica în cazurile controlului modului de formare și aplicare a prețurilor. În partea ce ține de controlul vamal, moratoriul se va aplica doar asupra controalelor ulterioare efectuate de către organele vamale.
Moratoriul asupra posturilor fiscale care se creează de către organele fiscale se aplică până la 1 iunie 2020, cu posibilitatea prelungirii termenului acestuia.
Moratoriul nu se va aplica:
- la cererea persoanelor fizice şi juridice privind liberarea/prelungirea licenţelor;
- la cererea consumatorilor;
- în limita strict necesară pentru concretizarea cuantumului creanţelor statului, în cadrul procesului de insolvabilitate sau de lichidare a persoanelor fizice sau juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător;
- în legătură cu restituirea impozitelor, taxelor şi altor plăţi de la bugetul public naţional;
- dar și în cadrul altor aspecte.
Totodată, s-a decis extinderea termenului pentru declararea și achitarea impozitului pe venit pentru 2019.
Astfel, potrivit dispoziției, declararea și achitarea impozitului pe venit pentru 2019 de către persoanele fizice (cetăţeni ai Republicii Moldova, cetăţeni străini şi apatrizi, inclusiv membri ai societăţilor şi acţionari ai fondurilor de investiţii) se va efectua până la 29 mai 2020, ci nu până la 30 aprilie, așa cum era până în prezent.
Totodată, potrivit autorităților, în contextul actual, achitarea impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător în rate pentru primul trimestru al anului 2020 se va efectua până la data de 25 iunie 2020. Declararea și achitarea impozitului pe venit, impozitului pe bunuri imobiliare, impozitul funciar și taxele locale pentru anul 2019 de către întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești al căror număr mediu anual de salariaţi, pe parcursul întregii perioade fiscale nu depăşeşte 3 unităţi şi care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA, dar și declararea impozitului pe venit din activitatea operațională pe anul 2019 de către agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii prevăzuți în Capitolului 71 titlul II din Codului fiscal nr.1163/1997, se va efectua până la 25 aprilie 2020.
Menționăm că, în contextul minimizării riscului răspândirii infecției cu coronavirus (COVID-19), Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a aprobat un șir de decizii, inclusiv măsuri menite să susțină mediul de afaceri în depășirea efectelor economice generate de evoluția situației epidemiologice.
Documentul integral poate fi accesat aici.
Foto: gov.md
Comentarii