‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 14 octombrie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriParc fotovoltaic modern, construit în raionul Căușeni

Parc fotovoltaic modern, construit în raionul Căușeni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O zonă care până nu demult servea drept gunoiște a fost transformată într-un parc fotovoltaic, transmite radiomoldova.md.

Vorbim despre satul Cîrnățeni din raionul Căușeni, unde a fost construită o adevărată centrală electrică cu 660 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate totală de 300 de kilowați.

Datorită finanțării obținute în cadrul programului „Satul European”, autoritățile locale au reușit să transforme energia solară în energie electrică și să-și eficientizeze localitatea din punct de vedere energetic.

‹ adv ›

Primarul satului povestește că ideea de a construi un parc fotovoltaic în localitate i-a venit încă în anul 2022, atunci când țara noastră s-a confruntat cu o criză energetică din cauza războiului dus de Federația Rusă în Ucraina.

Mai mult, el spune că un factor important a fost și faptul că zeci de gospodării din țara noastră rămâneau fără energie electrică atunci când era bombardată infrastructura energetică a Ucrainei. Atunci a decis să aplice la Programul Satul European pentru a obține finanțare și pentru a construi acest parc.

Astfel, localitatea a primit cinci milioane de lei în cadrul proiectului, iar contribuția proprie a fost de un milion de lei.

„La moment el generează energie electrică în ora în care suntem noi acum de vârf, generează în jur de 230-250 și chiar până la 290 de kW/oră.

Parcul are capacitatea de 300 de kW/oră. Avem 660 de panouri de 550 de Wh”, spune Oleg Savca, primarul satului Cârnățeni, Căușeni.

‹ adv ›

Parcul a fost construit pe un teren de două hectare. Lucrările au început în anul 2023, dar a fost dat în exploatare recent.

Până acum, a reușit să producă 83 de mii de kW de energie electrică. Autoritățile preconizează că investiția totală, care se ridică la aproape 6 milioane de lei, va fi recuperată în mai puțin de 10 ani.

Energie electrică produsă de parcul fotovoltaic ajunge în rețea către furnizorii de energie electrică de pe piața din Republica Moldova.

‹ adv ›

Primarul localității mai spune că parcul urmează să treacă în gestiunea Consiliului local Cîrnățeni, care va putea gestiona resursele financiare obținute în urma vânzării de energie electrică.

Din banii obținuți, este planificată implementarea diferitor proiecte de dezvoltare a localității.

„Avem 9300 de kW vânduți cu 1,15 lei pe piața internă, fără TVA, și 585 de kW pe piața externă a Republicii Moldova cu prețul de 1,72 lei.

Sperăm că banii pe care îi vom recupera pe parcursul anilor să-i investim în localitate și anume la construcția trotuarelor. Nu vom uita nici de terenurile de joacă pentru copii, dar și de drumurile din localitate care necesită reparație”, mai spune Oleg Savca.

Programul „Satul European” este destinat autorităților publice locale de nivelul întâi.

Primăriile pot înainta propuneri de proiecte pentru a obține finanțare pentru alimentarea cu apă și canalizare, termoizolarea clădirilor, creșterea atractivității turistice sau dezvoltarea infrastructurii.

Pentru acest an a fost alocat un buget de circa 600 de milioane de lei pentru dezvoltarea regională și locală.

Banii sunt oferiți din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Valoarea maximă de buget care poate fi alocată per proiect nu poate depăși 10 milioane de lei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›