Promovând extinderea întreprinderilor, modernizarea culturilor și infrastructurii post-recoltare, având peste 170 de membri, Asociația Moldova Fruct a devenit un adevărat motor al pomiculturii moldovenești. Iar pentru a asigura conexiunea dintre producători și alți actori ai pieței de inputuri și soluții în pomicultură, Asociația a organizat pe data de 12 iulie curent, unul dintre cele mai importante evenimente din sector -Ziua Fructelor.
Compania Fresh Time, una dintre cele mai performante din Moldova, ce dispune de o suprafață de circa 100 hectare de livezi superintensive de măr, păr și cireș, a fost gazda evenimentului. Astfel, pe lângă tehnică agricolă performantă și inputuri de calitate, vizitatorii au avut ocazia să vadă plantații moderne cu sistem de irigare, plasă antigrindină, dar și soiuri ce se bucură de succes pe piețele externe.
După o zi intensă de seminare, instruiri și schimb de experiență cu alți producători, pomicultorii participanți au menționat că-și doresc ca evenimentul să devină o tradiție frumoasă, mai ales că tot ceea ce este necesar poate fi găsit într-un singur loc. Unii chiar au reușit să semneze contracte de colaborare, iar alții cunosc la sigur pentru ce produs vor opta în sezonul următor.
„Dispunem de o livadă clasică și una superintensivă de mere. O bună parte din recoltă este comercializată intermediarilor și ajunge pe piața rusă. Chiar dacă este o piață tradițională pentru noi, cerințele consumatorilor ruși se schimbă, de aceea participăm în cadrul Expoziției Ziua Fructelor pentru a ne familiariza cu noi tehnologii, produse sau utilaje ce ne-ar permite o producere calitativă. Avem ocazia să interacționăm cu alți producători sau cu experți în domeniu, iar această experiență este foarte utilă pentru producători. Am stabilit un contract de colaborare cu o companie ce comercializează lăzi pentru fructe, dar și am analizat ofertele pentru tehnica agricolă. Cred că, ar fi bine ca acest eveniment să fie organizat în fiecare an”, a spus Valeria Caduc, producătoare de mere pe o suprafață de 60 de hectare.
„Producem struguri, cireșe și culturi cerealiere. Particip în cadrul acestei expoziții pentru a face schimb de experiență cu alți producători, dar și pentru a participa în cadrul seminarelor unde sunt prezentate soluții complexe pentru fermieri. Ne dorim să procurăm multe din ceea ce am văzut la stand-urile expoziționale, mai ales utilaje agricole performante, dar toate pe rând. Toți producătorii se confruntă cu insuficiența brațelor de muncă, de aceea și trebuie să optăm pentru o producere mecanizată. Am participat și anul trecut la prima ediție și o voi face și în următorii ani, aici vedem multe lucruri utile”, a menționat Andrei Roșca, producător de fructe și culturi cerealiere pe o suprafață de 70 de hectare.
„Mi se pare foarte utilă această expoziție, aici vedem într-un singur loc soluții complexe pentru producători, nu trebuie să sunăm fiecare companie în parte pentru a afla ofertele acestora. În general, evenimentele de acest gen sunt foarte interesante. Având o livadă de cireș, am instalat plasa antigrindină și antiploaie, iar în cadrul acestei expoziții analizez diferite oferte și produse de uz fitosanitar, ce sunt necesare pentru a o proteja. În agricultură zilnic totul se schimbă, iar noi trebuie să facem față acestor schimbări. În cadrul expoziției aflăm foarte multe lucruri utile și aș dori să devină o tradiției”, a conchis Dorin Vornices, proprietarul unei livezi superintensive.
Amintim că, grație consultanței experților Asociației și cu suportul partenerilor externi, membrii Moldova Fruct au construit 25 de depozite frigorifice și au extins alte 62 de unități cu o capacitate frigorifică de circa 130 de mii de tone.Promovând brandul „Moldova – Un gust deosebit”, membrii Asociației au depășit exporturile pe piețele tradiționale, cele din UE și livrările de probă în peste 15 țări.
Comentarii