Italia, cel mai mare consumator mondial de paste, nu poate renunţa la grâul din America de Nord care este utilizat pentru a produce spaghetti şi macaroni, după ce vremea nefavorabilă şi însămânţările mici au redus producţia de grâu de tip durum („grâu tare”) în Uniunea Europeană, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Exporturile de grâu dur ale SUA şi Canadei sunt în creştere, în condiţiile în care producţia UE pentru acest tip de grâu a scăzut cu 10% până la 7,78 milioane tone, potrivit datelor Comisiei Europene, ceea ce explică cererea crescută pentru oferta din America de Nord.
Importatorii italieni au profitat de avantajul oferit de „calitatea excelentă” şi „preţurile mici” pentru grâul dur din SUA şi Canada, a declarat vice-preşedintele organizaţiei italiene Associazione Nazionale Cerealisti (Anacer) Niccolo d’Andria. Potrivit acestuia un al doilea val de importuri ar putea începe în luna aprilie 2020.
Potrivit datelor furnizate de autorităţile canadiene, exporturile de grâu dur spre Italia în lunile august şi septembrie s-au triplat, până la 156.500 de tone. De asemenea, datele Departamentului american al Agriculturii arată că livrările din SUA spre Italia în primele nouă luni ale acestui an s-au dublat până la 210.000 de tone.
Aceste importuri în creştere nu fac decât să zădărnicească eforturile autorităţilor de la Roma de a-i proteja pe fermierii din peninsulă prin introducerea în anul 2017 a prevederilor privind menţionarea pe etichetă a ţării de origine, o iniţiativă destinată să limiteze importurile.
Canada „a devenit un furnizor de ultim resort. Nimic nu s-a schimbat în Italia. Prevederile privind menţionarea pe etichetă a ţării de origine sunt valabile în continuare”, subliniază preşedintele Cereals Canada, Cam Dahl.
Analiştii atrag atenţia că unul din factorii care a contribuit la cererea Italiei a fost şi faptul că preţurile pentru grâul durum din America de Nord a rămas la un nivel relativ scăzut în acest sezon iar întrebarea principală care se pune este dacă această tendinţă va continua.
Comentarii