Pătarea cafenie la tomate este o boală tipică culturii de tomate din solar, seră sau tuneluri, produsă de ciuperca Passalora fulva (cunoscută și ca Fulvia fulva sau Cladosporium fulvum).
Aspecte cheie privind pătarea cafenie la tomate:
- Pătarea cafenie este determinată de umiditatea relativă ridicată (peste 85% vor favoriza noi și noi atacuri).
- Temperatura optimă de dezvoltare este de 22-240C.
- Lipsa aerisirii spațiului protejat și prezența picăturilor de apă pe frunze favorizează dezvoltarea bolii.
- Frunzele sunt adesea singura parte a plantei direct infectată. Infecția va face ca frunzele să se ofilească și să se usuce, afectând indirect producția.
- În cazurile grave, florile și fructele pot fi, de asemenea, infectate, reducând direct producția (provocând putregaiul negru).
Cum deosebim pătarea cafenie la tomate?
- Cele mai vechi frunze (cele bazale) sunt infectate primele.
- Pe partea superioară a frunzelor se formează pete galben-verzui palide, de obicei mai mici de 0,7 cm, fără margini definite.
- Pe suprafața inferioară a frunzelor, se formează pete catifelate, mucegai de culoare verde-oliv spre maro.
- Petele foliare cresc împreună și devin maro. Frunzele se ofilesc și mor, dar adesea rămân atașate de plantă.
- Florile infectate se înnegresc și cad.
- Infecțiile fructelor încep ca o zonă netedă neagră și neregulată la capătul pețiolului fructului. Pe măsură ce boala avansează, zona infectată devine scufundată, uscată și coroiată.
Sporii de F. fulva pot supraviețui de la 6 luni până la un an deasupra solului la temperatura camerei.
Sursele posibile de infecție
- Poate supraviețui pe și în semințele de tomate și poate fi introdusă într-o zonă nouă pe această cale (din acest motiv tratarea semințelor e o măsură frecvent recomandată).
- Ciuperca supraviețuiește ca sclerot pe resturile de plante. Acestea sunt cele mai probabile mijloace prin care ciuperca poate supraviețui de la un sezon la altul.
- Sporii noi se formează pe suprafața inferioară a frunzelor infectate în decurs de 10 până la 12 zile. Dacă umiditatea rămâne peste 85%, acești spori vor infecta frunzele noi.
- Pătarea cafenie la tomate se poate răspândi de la o frunză la alta și de la o plantă la alta prin vânt, irigare, unelte, lucrători și, probabil, insecte.
Pătarea cafenie – prevenire și combatere
- Folosiți irigarea prin picurare și evitați udarea frunzelor.
- Alegeți o distanță potrivită pentru plante pentru a asigura o bună circulație a aerului între rânduri și între plantele individuale.
- Realizați ciupitul, defolierea, palisarea și alte operațiuni pentru a crește fluxul de aer în interiorul și în jurul plantei.
- Sterilizați suportul, legăturile, uneltele.
- Realizați o bună aerisire a serelor, solarului pentru a reduce umiditatea și aerul stagnant din jurul plantelor.
- Mențineți în sere temperaturi nocturne mai ridicate decât cele exterioare pentru a evita formarea de rouă pe frunze.
- Îndepărtați reziduurile de culturi la sfârșitul sezonului. Ardeți-le sau îngropați-le departe de zonele de producție a tomatelor.
- Curățați pereții la sfârșitul sezonului cu un dezinfectant comercial.
- Realizați dezinfecția solului.
V-ar putea fi util și articolul Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile.
Pătarea cafenie a tomatelor – fungicide utilizate
Pentru a fi cât mai eficiente, tratamentele trebuie făcute înainte de infecție, preventiv atunci când condițiile de mediu favorizează boala.
Aplicațiile de fungicide trebuie repetate în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă. Este important să se alterneze între diferite familii de substanțe chimice pentru a evita dezvoltarea rezistenței agenților patogeni la anumite substanțe active.
Citiți mai multe despre Rezistența bolilor la fungicide – 7 reguli de prevenire.
Legumicultorii orientați spre utilizarea produselor tradiționale, pot utiliza produse pe bază de cupru (hidroxid de cupru), ce oferă un anumit nivel de control.
Pentru tratamente preventive și de combatere sunt omologate produse ce conțin azoxistrobin (de ex. Amistar 0,75-1 l/ha de la apariția primei inflorescențe până când 80% din fructe s-au maturat cu respectarea timpului de pauză până la recoltare, azoxistrobin+difenoconazol (Ortiva Top 1 l/ha), ciflufenamid+difenoconazol (Cidely Top 1,0 l/ha aplicat de la 10 frunze până la pârgă (BBCH 20-89), difenoconazol+fluxapiroxad (Dagonis 1 l/ha), metiram (Polyram DF 0,2%).
Pentru a vizualiza lista completă a produselor omologate, accesați Codexul Fitosanitar.
Surse:
- Tomato Leaf Mold. Cornel CALS.
Tomato leaf mold. University of Minnesota Extension.
Comentarii