‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPatricia Popa - tânăra din România care crește cu succes broccoli și iarna

Patricia Popa – tânăra din România care crește cu succes broccoli și iarna

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agricultura în câmp se face mai nou şi iarna. Au apărut aproape de țara noastră, chiar în România, culturi de nişă care rezistă la temperaturi scăzute. Lângă Craiova, broccoli abia se zăreşte de sub stratul gros de zăpadă. Iar cercetătorii din Buzău au reuşit să aclimatizeze mai multe tipuri de plante aromatice, scrie stirileprotv.ro.

Tânăra Patricia Popa a cultivat experimental broccoli pe o mie de metri pătrați, iar acum se bucură de un profit peste aşteptări. Legumele se simt excelent sub zăpadă. A reuşit deja să vândă o tonă şi mai are de cules încă jumătate. Marfa ei ajunge cu 3-5 lei pe kilogram în pieţele en-gros.

FOTO: cancan.ro

La început, cei din jur au fost sceptici, dar au lăsat-o să încerce.

„Când a dat prima zăpadă, mulţi au spus că plantele nu vor rezista. Am început a-l cultiva destul de târziu, în luna octombrie, la sfârșitul lui septembrie, și acum s-a acoperit de zăpadă. Fiind în luna lui decembrie și avem ultima recoltă. Nu are nicio problemă, frigul îl ajută să reziste, să se mențină fraged și așa cum se și transportă în cantități pe pat de gheaţă, este foarte bine în zăpadă. Cel mai mult, peste noapte, temperatura a scăzut la – 12 grade Celsius şi broccoli a rezistat fără probleme. Fiind la început cu această cultură, am protejat bucheţelele doar cu frunze”, a spus Patricia Popa.

‹ adv ›
FOTO: adevarul.ru

Obținând asemenea rezultate, tânăra planifică să cultive și alte culturi în scurt timp. Iar cultura de broccoli, care s-a dovedit a fi una profitabilă, va fi cultivată pe suprafețe mult mai mari.

La staţiunea de cercetare legumicolă Buzău tufele de cimbru, chimen şi ceai Mursalski îşi păstrează aroma proaspătă şi la temperaturi negative. Cercetătorii au reuşit să aclimatizeze astfel de plante, după ani de studii. Acesta este primul soi românesc obţinut care a fost înscris spre omologare şi în anul doi formează tulpina floriferă şi formează seminţe.

„Vorbim de varietăţi de cimbru, cimbru de Siberia, saturea montană. Avem două varietăţi care s-au adaptat foarte bine la condiţiile pedoclimatice ale zonei noastre. Altă plantă se numeşte chimen, aceasta creşte bine şi în flora spontană”, a spus Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

Plantele pot fi recoltate în orice anotimp, iar durata de viaţă a culturilor ajunge şi la zece ani.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›