Premierul Pavel Filip a solicitat instituţiilor responsabile să ia masuri sporite pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin neadmiterea introducerii în țară a cărnii contaminate. Acest subiect a fost discutat astăzi în cadrul unei ședințe convocată de Prim-ministru în legătură cu apariția unor noi focare ale bolii.
Potrivit informațiilor prezentate, focare active au fost depistate recent în trei localități: satul Palanca, raionul Ștefan Vodă, satul Beșghioz, raionul Ceadîr-Lunga și satul Tvardița, raionul Taraclia. În ultimul caz au fost prelevate probe pentru a confirma prezența virusului și impuse restricții de mișcare a animalelor. Se presupune că în toate cazurile pesta porcină a apărut urmare a importului cărnii şi produselor din carne din Ucraina.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de nivel național și internațional despre apariția focarelor. Totodată, au fost întreprinse acțiuni pentru prevenirea extinderii maladiei. Printre acestea – instalarea filtrelor de dezinfectare a autoturismelor la intrarea în localități, a unor tomberoane speciale în toate punctele vamale din țară, în care produsele de carne colectate de la cetățeni sunt dezinfectate, iar apoi transmise pentru distrugere. De la începutul anului curent, la punctele de trecere a frontierei a fost preluată peste o tonă de produse de carne.
În context, șeful Executivului a solicitat autorităților cu atribuții la frontieră să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi mobilizare şi să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a elimina posibilitatea introducerii pe teritoriul Republicii Moldova a produselor interzise. În acest sens, a fost accentuată importanța informării populaţiei despre consecințele răspândirii virusului și interdicția de a importa produse de carne.
„Luând în considerare că Moldova este o țară mică, iar pesta porcină se răspândește foarte repede, aceasta poate avea consecințe grave pentru economie. Virusul poate afecta industrii întregi – de la creşterea porcinelor până la cultivarea furajelor. Vreau să atragem o atenție sporită acestui pericol, să încercăm să izolăm focarele și să ne protejăm la maxim”, a conchis premierul.
Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul este periculos numai pentru animale și nu amenință sănătatea oamenilor. Planul de măsuri privind prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova a fost aprobat în anul 2016.
E groaznic… asta ar puea aduce prejudicii mari fermierilor. Eu sper ca autoritatile sa reuseasca sa opreasca epidemia.