‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
-2.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePavel Prisăcaru: La moment situația exportului de ovine și caprine este dramatică

Pavel Prisăcaru: La moment situația exportului de ovine și caprine este dramatică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul 2018 situația exportului de caprine și ovine a devenit dramatică, după ce principalii importatori din Republica Moldova au renunțat definitiv la producția moldovenească, scrie Curentul.md.

Pavel Prisăcaru, președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica Moldova a declarat că creșterea ovinelor și caprinelor în țara noastră este într-o cădere lentă.

„În ultimii ani oieritul este într-o cădere lentă, iar pentru a dezvolta exportul de mărfuri în acest domeniu avem nevoie ca Ministerul Agriculturii să acorde mai multe ajutoare crescătorilor de ovine și caprine. Un alt factor care defavorizează crearea noilor piețe de desfacere în afara țării este prezența intermediarilor. Dacă avem drept scop dezvoltarea oieritului în Republica Moldova atunci trebuie să modificăm legislația. Creșterea ovinelor și a caprinelor nu poate fi comparată cu alte ramuri ale zootehniei  din țara noastră, deoarece în acest domeniu se lucrează 12 luni pe an 24/24, iar munca crescătorilor nu este apreciată”, a menționat Pavel Prisăcaru.

Președintele federației afirmă că, „în ultima perioadă produsele sunt vândute la un preț de nimic din cauza că intermediarii stabilesc propriile prețuri și nu țin cont de costul finit al produsului”.

„Din cauza lipsei pieței de desfacere numărul ovinelor  și caprinelor a scăzut considerabil în ultima perioadă, iar crescătoriile pot fi numărate pe degete. Avem doar câteva crescătorii care adună cu greu 1000 de capete, majoritatea celor care activează în acest domeniu sunt doar amatori. La moment situația exportului de ovine și  caprine este  dramatică. Avem doar câțiva agenți  economici din  întreaga țară care activează în raionul Hîncești și Criuleni, însă din lipsa de materie primă (oi,cârlani,capre) aceștia nu pot să lucreze la capacitate maximă. Exportul de ovine și caprine se va dezvolta cu adevărat doar atunci când în țara noastră va exista o industrie a creșterii ovinelor și caprinelor”, a conchis Președintele Federației, Pavel Prisăcaru.

‹ adv ›

Potrivit lui, Republica Moldova are șanse maxime de dezvoltare a exportului de ovine și caprine, însă acest lucru va fi posibil dacă Ministerul Agriculturii va face unele modificări ale legislației ce țin de dezvoltarea și creșterea oieritului.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›