‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePavel Stamati: Riscăm să rămânem fără miere de tei și cea polifloră

Pavel Stamati: Riscăm să rămânem fără miere de tei și cea polifloră

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Albinele contribuie esențial la creșterea recoltelor a o bună parte din culturile agricole. Reducerea drastică a numărului de familii de albine înregistrată în o bună parte din țările din regiune provoacă alertă în rândurile autorităților și apicultorilor.

Fiin expuse mai multor riscuri, albinele rămase în stupine au și mai mult nevoie de ocrotire, de susținere din partea omului.

Potrivit lui Pavel Stamati, Președintele Asociației Apicole „Valea socilor”, agricultura intensivă practicată pe larg, dar și defrișările în masă a pădurilor vor avea efecte și mai grave asupra populației de albine.

„Nu poate nimeni combate adevărul, agricultura este ramura, îndeletnicirea de bază a o bună parte din populația țării, care aduce și profit prin producerea produselor alimentare. În utimele decenii se depun eforturi pentru a o face intensivă și pentru dezvoltarea capacităților de producere. În acest scop, sunt utilizate experiența, metodele aplicate în țările dezvoltate. E bine sau e rău? E bine, dar e și rău, deoarece pentru a obține roade înalte, în agricultură se utilizează tot mai multe preparate chimice la combaterea bolilor și a vătămătorilor. Iar asta dăunează nu numai sănătății omului, dar și naturii, mai ales florei și faunei salbatice”, explică Pavel Stamati.  

‹ adv ›

Impactul tratamentelor realizate incorect sau cu cantități mari de produse se face tot mai simțit.

„Acest fapt se resimte tot mai acut, mai ales în apicultură, care este parte componentă a domeniului agricol. Unele țări cu agricultura intensivă au rămas practic fără apicultură și apicultori. Stupinele sunt acum o raritate”.

Potrivit lui Pavel Stamati, toxicozele la albine sunt un fenomen grav și descurajează interesul omului față de această profesie.

„Riscăm să rămânem fără miere de tei și cea polifloră. Cauza – tăierile masive de pădure care au atins cote extrem de grave mai ales în ultimii ani, când s-au tăiat și se taie în continuare mii de hectare, inclusiv tei, salcâm și alte specii. Tot mai mari suprafețe de teren, distrugându-se flora spontană, se ară”. 

O altă problemă, potrivit lui, ține de utilizarea hibrizilor de floarea soarelui care nu necesită polenizare, una dintre cele mai importante culturi la obținerea mierii.

„Situația s-ar putea îmbunătăți prin dezvoltarea bazei melifere de către apicultori, plantând mai multe păduri, inclusiv de tei, salcâm în preajma stupinelor, dar și a unor terenuri cu plante melifere. În plus, cred că e necesară promovarea și utilizarea în agricultură a materialului semincer autohton, care nu este mai rău ca cel de importi”, a conchis Pavel Stamati.

‹ adv ›

Amintim că, recent a fost lansată campania OameniPentruAlbine, în scopul evitării otrăvirii în masă a albinelor cu pesticide.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›