Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova oferă asistență la implementarea planurilor de marketing și vânzări la export pentru produsele agroalimentare cu valoare înaltă.
- Data lansării: 7 decembrie 2023.
- Data încheierii: 22 ianuarie 2024
Formularul de aplicare disponibil pe acest link.
Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) lansează un program de granturi cu genericul „Capacitarea Agriculturii Moldovenești: Program destinat Producerii de Valoare Înaltă, Stimulării Exportului și Dezvoltării unui Lanț de Aprovizionare Sustenabil”.
Scopul acestui program este de a oferi suport la implementarea planurilor de marketing și vânzări la export pentru produsele agroalimentare cu valoare înaltă precum fructele proaspete și procesate, strugurii, pomușoarele, mierea și produsele apicole.
Activitățile desfășurate în cadrul programului vor facilita conformarea la cerințele specifice ale importatorilor de pe piața Uniunii Europene sau a altor piețe occidentale, contribuind astfel la creșterea exporturilor către aceste piețe.
Această oportunitate de grant este deschisă pentru toate regiunile din Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia și Malul Stâng al Nistrului.
Se va acorda prioritate activităților care vor fi benefice pentru mai multe companii care țin de diverse etape ale lanțului de aprovizionare și care vor contribui la formarea de clustere de afaceri locale, spre deosebire de cele care vor beneficia doar o singură companie.
Aceste eforturi ar trebui să contribuie la dezvoltarea generală a sectorului și să servească drept model pentru alți actori în viitor.
Activitățile potențiale din cadrul apel de finanțare prin granturi pot include:
- Investiții în echipament, modernizarea infrastructurii post-recoltare, automatizarea și digitalizarea;
- Investiții pentru îmbunătățirea procesului de producere;
- Investiții în dezvoltarea abilităților, marketing, promovare, produse noi și know-how.
Implementarea activității de grant trebuie să contribuie direct și să asigure obținerea următoarelor rezultate preconizate:
- Vânzări noi facilitate prin legături cu piața și accesul la noi piețe.
- Creșterea exporturilor către piețele UE/occidentale, cum ar fi UE, Țările din Golful Piersic, Africa de Nord.
- Prețuri medii mai mari pentru produsele cu valoare înaltă exportate.
- Crearea de noi locuri de muncă.
- Cel puțin 30 la sută femei participante la activități.
- Entități noi care aplică cunoștințe, procese și/sau tehnologii îmbunătățite, inclusiv digitale.
- Creșterea investițiilor în sectorul agricol cu valoare înaltă.
Bugetul total al Programului de granturi „Capacitarea Agriculturii Moldovenești” este de 9,050,000 MDL. Se anticipează oferirea suportului financiar nerambursabil pentru aprox. 15-20 de companii. Durata oricărui grant acordat în cadrul acestei program nu va fi mai mare de 24 de luni.
Proiectul va organiza un atelier informativ online despre procedura de aplicare la data de 18 decembrie 2023, începând cu ora 14:00, prin intermediul platformei ZOOM.
Pentru a vă înregistra la acest atelier informativ, vă rugăm să accesați următorul link până la data de 17 decembrie 2023.
Data limită pentru adresarea întrebărilor: 19 ianuarie 2024, la adresa: [email protected].
Comentarii