‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
4.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePCRR: Suport pentru crearea loturilor demonstrative „Protecția integrată a livezilor și viilor cu ajutorul...

PCRR: Suport pentru crearea loturilor demonstrative „Protecția integrată a livezilor și viilor cu ajutorul soluției digitale RIMpro”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) lansează un apel de finanțare a loturilor demonstrative unde se va utiliza platforma RIMpro care generează modele pentru boli și dăunători.

RIMpro este un sistem inovativ de suport al deciziilor în protecția integrată în plantațiile pomicole și viticole.

Platforma oferă o diversitate de modele de boli și dăunători care ajută agricultorii să evalueze riscul infecției și necesitatea de a efectua anumite intervenții cu produse fitosanitare și să înregistreze aceste intervenții în sistem pentru a evalua perioada lor de acțiune.

Utilizarea platformei RIMpro poate să ajute agricultorii să-și reducă și să eficientizeze tratamentele cu pesticide și să obțină fructe de calitate înaltă ce se vor încadra în nivelul de reziduuri de pesticide conform cerințelor pieței.

În anul 2024 interfața platformei a fost tradusă în limba română. În perioada 21-22 martie 2024 au avut loc două webinare în care s-au discutat în detaliu aspectele tehnice ale platformei, ce pot fi urmărite pe pagina de YouTube al Asociației Moldova Fruct.

Pentru a folosi platforma RIMpro nu este necesară achitarea suplimentară a unui abonament pentru o altă platformă de interpretare a datelor. RIMpro funcționează în baza datelor colectate de către patru senzori conectați la o stație meteo cu funcția de transmitere a datelor la distanță, și anume pentru indicatorii: temperatură aer, umiditate aer, pluviometru și umiditate frunză.

‹ adv ›

Lista de modele pentru culturile horticole acoperită de platforma RIMpro este atașată mai jos.

În tabel culoarea galbenă reprezintă bolile, culoarea albastră se referă la dăunători.

Pentru crearea lotului demonstrativ, PCRR va contribui cu cel mult 900 EUR pentru:

  • Dotarea stațiilor deja existente ale partenerului cu senzori, la necesitate pentru utilizarea modelelor RIMpro de boli și dăunători;
  • Plata abonamentului RIMpro pentru perioada anului 2024;

De asemenea, PCRR va oferi consultanță în protecția integrată, ghidare și asistență tehnică în utilizarea platformei RIMpro companiilor participante în program.

‹ adv ›

Cerințe față de companiile beneficiare sunt:

  • Dețin o plantație pomicolă de specii sămânțoase și sâmburoase sau plantație de viță de vie (soiuri tehnice sau de masă);
  • Dețin și/sau folosesc o stație meteo care poate fi conectată la platforma RIMpro. Stațiile meteo compatibile sunt cu RIMpro sunt listate aici;
  • Au scopul de a eficientiza și reduce tratamentele fitosanitare și spori calitatea fructelor produse;
  • Se angajează să completeze la timp și completamente tratările efectuate în platforma RIMpro, să folosească abordarea de protecție integrată și să analizeze atent recomandările consultanților în protecția integrată;
  • Vor utiliza metoda de dezorientare în masă cu ajutorul dispenserilor feromonali pentru una dintre speciile de molii dăunătoare în anul 2024 pe o suprafață minimă de 3 ha. Acest principiu se aplică companiilor care dețin plantații din speciile de măr, prun, cais, piersic/ nectarin și/sau struguri. Tipul produsului cu efect de combatere prin dezoriesntare va fi selectat de către companie;
  • Se angajează să disemineze experiența către alți fermieri prin găzduirea de evenimente de instruire, contribuții la elaborarea de articole sau programe media etc. 

PCRR va selecta până la 10 parteneri din diferite regiuni ale țării și cu diferite culturi.

Criteriile de selectare includ: obiectiv clar definit (completitudinea formularului), participarea în activitățile organizațiilor de fermieri, experiența anterioară de colaborare cu proiectele USAID, disponibilitatea de a împărtăși cele mai bune practici cu alte părți interesate, accesibilitatea locației plantației pentru organizarea de seminare. 

Pentru a vă înscrie la program completați formularul de aplicare și expediați-l la adresa de email: [email protected]

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›