‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePe Agrobiznes Meteo devin disponibili senzori pentru temperatura solului

Pe Agrobiznes Meteo devin disponibili senzori pentru temperatura solului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe platforma Agrobiznes Meteo – prima platformă gratuită de meteo în agricultură pentru fermieri, lansată de Agrobiznes și iMetos în parteneriat cu maib, devin disponibili senzori de măsurare a temperaturii solului.

Senzorii sunt distribuiți uniform pe teritoriul Republicii Moldova și colectează date în regim real pentru a asigura fermierii cu informații utile referitor la realizarea mai multor lucrări, iar în următoarele zile urmează a fi majorat numărul acestora.

De ce este important să cunoaștem temperatura solului?

Temperatura solului este principalul factor de promovare a unei culturi din punct de vedere al potențialului de producție ridicat. Important! Temperatura aerului înainte de însămânțare este total diferită de temperatura solului.

În baza acestui indicator important se determină, de exemplu, perioada optimă de semănat a culturilor.

„Pentru floarea-soarelui semănatul se recomandă numai după ce temperatura solului a fost setată peste temperatura minimă de germinare, adică temperatura solului pentru semănat mai mare de 7⁰C.

Iar pentru sfecla de zahăr temperaturile sub 4°C în faza de cotiledon determină apariția lăstarilor înfloriți la unele plante din primul an de vegetație (până la 10%). În plus, o zi de semănat întârziat, când temperatura solului a ajuns peste 5°C, are ca rezultat pierderi de aproximativ 300 kg pentru fiecare zi de întârziere

‹ adv ›

Analizând datele stațiilor, putem concluziona că la moment temperatura e prea joasă pentru toate culturile”, menționează Sergiu Smocinschi, director de țară iMetos.

Solul ce nu se va încălzi după semănat va întârzia apariția culturii.

Pe lângă importanța majoră pentru starea culturilor, temperatura solului are și un rol important în eficiența realizării fertilizării culturilor.

‹ adv ›

Nitrificarea este un proces microbian prin care compușii cu azot redus (în primul rând amoniacul) sunt oxidați secvențial la nitriți și nitrați. Acest proces este important pentru fertilitatea solului, deoarece nitrații sunt ușor asimilați de plante.

În următorul tabel putem vedea influența temperaturii solului asupra procesului de nitrificare în aceleași condiții de umiditate, 60 % din capacitatea totală a câmpului și pH 7,2 – 7,5:

Accesați platforma Agrobiznes și verificați stațiile meteo din apropierea câmpurilor agricole pe care le dețineți pentru a identifica senzorii și temperatura solului.

Amintim că Pe Agrobiznes Meteo sunt disponibile și modele de îmbolnăviri pentru mai multe culturi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›