‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePentru prima dată în Moldova, albinele sunt monitorizate de la distanță datorită camerei video...

Pentru prima dată în Moldova, albinele sunt monitorizate de la distanță datorită camerei video instalate în stup

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii ani, una dintre cele mai atractive afaceri din sectorul agrar este apicultura. Cu toate acestea, majoritatea producătorilor tratează albinăritul mai mult ca un hobby, decât o afacere de succes. În țară, sunt oficial înregistrați 7300 de apicultori, iar toate aceste afaceri, pentru a se dezvolta necesită brațe de muncă calificate.

Pentru a promova dezvoltarea apiculturii, dar și a contribui la pregătirea specialiștilor calificați în domeniu, Proiectul USAID/Agricultura Performantă în Moldova a asigurat dotarea unui laborator modern cu echipamente performante apicole, dar și alte utilaje, Școala Profesională din comuna Bubuieci. Aceasta este, la moment, unica instituție din țară care pregătește specialiști în apicultură.

„Școala Profesională din comuna Bubuieci este una cu experiență și renume în Moldova în pregătirea specialiștilor în apicultură. La moment, este unica care pregătește specialiști pentru această meserie. Laboratorul de apicultură a fost lansat datorită suportului USAID/APM. În cadrul proiectului, instituția a beneficiat de suport pentru procurarea echipamentelor performante, care permit să se practice o altfel de apicultură. Utilajul pentru asamblarea ramelor asigură o productivitate mare, de circa 300 de rame pe oră cu doar 5 studenți. La fel, este instalată o cameră video în interiorul stupului, ce permite monitorizarea activității albinelor pe tot parcursul anului. Elevii văd ce se întâmplă în stup 24/24 de ore. Școala va mai fi dotată cu un atelier de construire a stupilor. Au fost instalați deja 15 stupi verticali, cei mai productivi și moderni. În total, costul investiției este de circa 350 de mii de lei, la care se mai adăugă circa 40 de mii de lei investiția instituției”, a menționat Oleg Stiopca, specialist în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova,

‹ adv ›

Eugen Golubaș, maistru-instructor în apicultură în cadrul Școlii Profesionale din Bubuieci susține că, schimbările implementate în cadrul instituției vor deschide noi orizonturi elevilor, dar vor contribui și la dezvoltarea sectorului apicol în general, datorită specialiștilor calificați.

„Grație suportului acordat de către proiectul USAID/Agricultura Performantă în Moldova studenții au posibilitatea de a studia apicultura într-un laborator performant, dotat cu toate echipamentele și utilajele necesare. Elevii, comparativ cu anii precedenți, se simt mult mai comod. Nu aveam astfel de posibilități până acum, uneltele erau vechi, extractorul și alte echipamente la fel. Acum, avem un extractor de miere modern, cu o productivitate sporită, echipament pentru construirea ramelor, dar și a stupilor. Elevii văd și lucrează cu utilajul performant folosit în apicultură. Finalizând studiile, fiecare din ei va cunoaște de ce are nevoie pentru a-și iniția afacerea și a o dezvolta cu succes. Cred că, în acest an vor fi mai multe cereri de aplicare la această profesie”, a spus Eugen Golubaș.

‹ adv ›

Am întrebat absolvenții, dar și elevii care își fac studiile în cadrul Școlii Profesionale, cât de actuală li se pare această profesie, ce au reușit deja să realizeze și ce planifică pentru viitor.

„Am absolvit Școala Profesională din Bubuieci acum câțiva ani în urmă, după care am decis să-mi deschid propria afacere, pe care o gestionez împreună cu soția. Suntem mulțumiți de faptul că, avem posibilitatea să lucrăm în țară. Creștem un copil care merge împreună cu noi în prisacă și iubește și el albinele, chiar dacă este foarte mic. Aș fi bucuros dacă, când va crește, va dori și el să fie apicultor. Este o afacere frumoasă, care ne unește. Chiar suntem fericiți și recomand celor ce iubesc albinele să facă studii în domeniu mai întâi, după care să-și lanseze afacerea. Albinele sunt foarte sensibile și trebuie să cunoști ce lucrare și când să o efectuezi pentru a avea rezultate”, a explicat Eugen Sobol, apicultor.

Anatol Arnaut, este student în anul I și este sigur că va deveni apicultor. Acesta planifică să-și lanseze propria afacere, susținând că, albinele îi sunt aproape de suflet și nu-și imaginează o altă profesie decât apicultura.

‹ adv ›

„Am ales apicultura, urmând exemplul unui prieten, care deja a finalizat studiile la această școală și a devenit un apicultor adevărat. Acesta, recent, a participat în cadrul unui concurs și a beneficiat de suport în valoare de 1500 de euro pentru a-și dezvolta afacerea. Îmi doresc și eu să-mi deschid o afacere apicolă, mai ales că îmi este aproape de suflet. Nu știu ce profesie mi s-ar potrivi mai bine, e ceva ce-mi oferă liniște și împlinire de îndată ce pășesc în prisacă”, a explicat Anatol Arnaut.

Erhan Robertino în acest an finalizează studiile și, practic, deja este apicultor. Spune că, a îndrăgit această profesie datorită părinților săi, împreună cu care îngrijește de cele 50 de familii de albine pe care le au.

 

„Părinții mei sunt apicultori și am îndrăgit și eu această meserie. Am venit la această școală pentru a obține cunoștințe practice și a putea gestiona afacerea. Sunt multe lucruri care se schimbă și pe care trebuie să le cunosc. Avem 50 de familii, dar planific, după finalizarea studiilor, să ajungem la câteva sute. Cunoașterea acestei profesii și abilitățile obținute în cadrul acestei școli îmi vor oferi o mulțime de oportunități pentru viitor”.

Pe lângă suportul acordat, Proiectul USAID/APM a facilitat elaborarea unei noi curricula pentru meseria de apicultor și va oferi asistență tehnică pentru extinderea laboratorului apicol, dotarea cu echipamente a unui mini-atelier didactic pentru producerea stupilor verticali, dar și utilaj pentru ambalarea mierii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›