În ultimii ani, suprafețele plantate cu culturi bacifere (pomușoare) au crescut considerabil, cu toate acestea, până acum, în Republica Moldova nu exista vreo instituție de învățământ în care să fie studiată integru această specialitate.
Astfel, cu scopul îmbunătățirii sectorului și asigurării acestuia cu specialiști de înaltă calificare, bine instruiți, Școala Profesională din orașul Nisporeni grație suportului Proiectului USAID/APM au lansat, pentru prima dată în Moldova, specialitatea de cultivator de bacifere. Proiectul a dotat laboratorul didactic pentru culturi bacifere al școlii cu cele mai moderne echipamente pentru instruirea viitorilor muncitori.
Echipamentele noi au fost prezentate absolvenților de gimnazii din raionul Nisporeni în cadrul evenimentului „Ziua Ușilor Deschise”.
Oleg Steopca, specialist în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, a menționat pentru Agrobiznes că, datorită laboratorului dotat, în cadrul Școlii Profesionale din Nisporeni, elevii vor avea posibilitatea de a studia specialitatea de cultivator de bacifere la cel mai înalt nivel.
„Este lansată o profesie nouă, cultivator de bacifere. În acest context, Proiectul Agricultura Performantă în Moldova a finanțat școala pentru a deschide un laborator didactic dotat cu echipamente modernepentru testarea solului și a apei, dar și determinarea altor parametrii, cum ar fi pH-ul solului, conductibilitatea, concentrația diferitor macroelemente în frunze și altele. Totodată, laboratorul dispune de un sistem de video conference, ceea ce înseamnă că, lecțiile vor putea fi transmise online pentru toți doritorii. Tot în cadrul aceluiași proiect, a fost modernizată și o seră, unde se preconizează inițierea producerii pomușoarelor. Sera a fost dotată cu un sistem modern de încălzire, care va permite producerea pomușoarelor în afara sezonului, dar și va oferi posibilitatea de a studia aspectele tehnologice de producere pe tot parcursul de vegetație a culturilor bacifere”, a menționat Oleg Steopca.
Dumitru Lupei, directorul școlii profesionale din Nisporeni, a menționat că, specialitatea de cultivator de bacifere va permite dezvoltarea și mai vertiginoasă a sectorului în regiune.
„Prin intermediul evenimentului ne-am propus să facem o retrospectivă a activității, dar și să prezentăm planurile pentru viitor ale școlii noastre. Instituția a devenit un centru de dezvoltare regională în domeniul agricol. Meseriile studiate în cadrul instituției ne permit să promovăm tehnologii moderne de cultivare a diferitor culturi horticole. La eveniment au participat tineretul studios din raionul Nisporeni. Pe lângă meseriile tradiționale în parteneriat cu Proiectul APM am inaugurat un laborator unde vor fi instruiți muncitori calificați în domeniul producerii pomușoarelor. Necesitatea lansării unei astfel de specialități reiese din dezvoltarea vertiginoasă a sectorului bacifer din ultimii ani. Vom pregăti muncitori atât pentru sectorul de producere, cât și pentru procesarea producției bacifere. Totodată, ne propunem să dezvoltăm un parteneriat cu agenții economici din regiune, care vor oferi posibilitate studenților de a-și petrece practica de producție în cadrul întreprinderilor acestora”, a menționat Dumitru Lupei.
Prezenți la eveniment au fost și producători de pomușoare din regiune, care au prezentat elevilor oportunitățile existente în domeniul de producere a pomușoarelor.
„Producem pe o suprafață de patru hectare culturi bacifere. Evident, lipsa specialiștilor calificați în domeniu se resimte, mai ales a tinerilor specialiști. Mă bucur nespus de mult că, în cadrul școlii profesionale din regiune vor fi pregătiți specialiști în domeniu. Planific, pentru viitor, să colaborez cu această instituție. Astfel, studenții vor avea ocazia să obțină deprinderile practice necesare și să se dezvolte, devenind adevărați profesioniști”, a menționat Pavel Tofan, producător de bacifere din Nisporeni.
Tinerii care au participat la „Ziua Ușilor Deschise„ s-au arătat impresionați de sălile moderne, dar și de oportunitățile oferite de Școală profesională din orașul Nisporeni.
Comentarii