‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
23.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePerioadă critică pentru culturile de toamnă: doar 34% din suprafața destinată grâului a fost...

Perioadă critică pentru culturile de toamnă: doar 34% din suprafața destinată grâului a fost semănată

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Recoltarea mai tardivă decât de obicei a culturilor de grupa a doua și dificultățile la pregătirea patului germinativ din cauza secetei pedologice înregistrate creează mari dificultăți pentru semănatul culturilor de toamnă.

Tradițional, la sfârșitul decadei a doua a lunii octombrie până la 70% din suprafețele totale destinate grâului de toamnă erau semănate, în acest an, însă, potrivit datelor Ministerului Agriculturii de la 1 septembrie până la data de 21 octombrie doar 33,6% din suprafețe au fost semănate.

Astfel, din suprafața totală prognozată a fi destinată culturii grâului – de 325 de mii de hectare, doar 109 mii de hectare au fost semănate.

„Termenul a fost depășit esențial din cauza anului atipic în ceea ce privește recoltarea culturilor, dar și din cauza secetei pedologice înregistrate. Practic, în o bună parte din teritoriul țării în stratul de sol de până la 15 centimetri este înregistrată secetă pedologică. Tradițional, grâul se seamănă după floarea soarelui, iar campania întârziată de recoltare a acesteia au influențat înregistrarea a asemenea diferențe”, a specificat Ghenadie Rusu, consultant principal în cadrul Direcției Politici în Sectorul Vegetal, MAIA.

Unii fermieri aleg să semene în solul uscat, însă în acest caz există riscul ca plantele să nu intre suficient de dezvoltate în iarnă.

Totodată, în cazul unor precipitații reduse, semințele ar putea doar să germineze, fără a avea suficientă umiditate pentru dezvoltarea plantulelor.

Totuși, există și exemple pozitive, cum ar fi anul 2017, când ulterior precipitațiile căzute au fost suficiente pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă.

‹ adv ›

Situația este similară și pentru orz și rapiță, fiind semănate doar 9,9 și, respectiv, 26 de mii de hectare din 65 de mii și 35 de mii prognozate a fi destinate acestor culturi.

Respectiv, s-ar putea ca suprafețele semănate primăvara cu aceste culturi să diferențieze de media anilor precedenți.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›