‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPerju a discutat cu responsabilii direcțiilor agricole despre starea culturilor după precipitații

Perju a discutat cu responsabilii direcțiilor agricole despre starea culturilor după precipitații

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Situația suprafețelor și culturilor agricole, după precipitațiile înregistrate săptămâna trecută, inclusiv, în contextul condițiilor meteo înregistrate în anul curent, în special seceta hidrologică urmată de înghețuri și ploi cu grindină a fost discutată în cadrul unei ședințe on-line a ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju cu responsabilii direcțiilor agricole raionale.

În contextul pagubelor provocate de secetă și înghețuri, în cadrul discuțiilor, responsabilii din raioanele din nordul țării au comunicat că situația per ansamblu este una bună, chiar dacă au fost afectate unele suprafețe agricole. Cei din centrul și sudul țării au informat că, seceta a afectat o bună parte din terenuri, însă în funcție de rezultatele evaluării de după ploi, agenții economici vor lua o decizie cu referire la reînsămânțare.

La același subiect, responsabilii din raionul Ștefan Vodă, au comunicat că sunt localități unde nu a plouat, iar din cauza stresului hidric au fost afectate plantațiile multianuale de cais, prun și cireș.

‹ adv ›

Cu referire la ploaia cu grindină, responsabilii din raionul Cahul au informat că, grindina a afectat mai mult localitatea Vadul lui Isac, unde au fost distruse drumuri, afectate grav case, 3 mii m2 de sere, 22 de ha de culturi cerealiere, 15,6 ha de culturi pomicole, 20 de ha de viță de vie.

Totodată, reprezentanții direcțiilor agricole au informat că nu dețin informații exacte din fiecare localitate, din considerentul că precipitațiile nu permit desfășurarea activităților în câmp.

Ministrul a menționat câteva dintre acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru a redresa situația în sector.

„Am avut câteva ședințe comune cu Primul ministru, producători agricoli și savanți ai instituțiilor științifice cu scopul de a discuta despre recomandări tehnologice, unele soluții economice în această situație. De asemenea, am adresat o solicitare către FAO privind acordarea asistenței tehnice în evaluarea impactului acestei perioade asupra sectorului agricol. Trebuie să evaluăm prejudiciul pentru a cunoaște care sunt necesitățile și posibilitățile, inclusiv, pentru a comunica cu partenerii și donatorii. Considerăm necesar de format comisii mixte cu implicarea autorităților publice de ambele niveluri, pentru a evalua câmpurile compromise. Doar în baza unei informații veridice putem lua decizii corecte”, a subliniat ministrul.

‹ adv ›

Totodată, Ion Perju a vorbit despre promovarea proiectului Legii ce exclude unele impedimente la irigarea terenurilor agricole.

„Prin aprobarea Legii vor fi modificate acte legislative ce simplifică procedura de obținere a permisiunii de utilizare a apei pentru irigare, accesul la utilizarea apei din bazine, posibilitatea amplasării prizelor de apă și instalațiilor mobile de captare în zona riverană a bazinelor, dar și instituirea amenzilor pentru cei ce nu permit utilizarea apei și pentru cei ce nu obțin regulamente (pașapoarte) pentru funcționarea bazinelor”.

Amintim că, la data de 27 aprilie ministrul Ion Perju, a dispus ca în termen de 7 zile să fie efectuată inventarierea tuturor suprafețelor agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară pentru a stabili situația la zi, a analiza gradul de afectare de secetă și a efectua măsuri  agrotehnice diferențiate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›