Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Ion Perju în cadrul unei emisiuni de la postul național de televizune. Potrivit lui Perju, nu toate companiile de asigurare din țara noastră au pachete destinate agricultorilor. Nu poți să nu asiguri afacerile dintr-un sector care depind de climă, susține ministrul, însă recunoaște că avem restanțe la acest capitol.
Iar din această toamnă, statul ar urma să compenseze 70 la sută din prima de asigurare. Însă, rămâne de văzut pe cât de atractivă va fi această măsură pentru fermierii din țara noastră.
Potrivit noilor modificări legislative, producătorii vor avea posibilitate să se asigure nu doar cantitativ, dar și calitativ.
Potrivit datelor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, în perioada anilor 2007-2008, când subvenţionarea primelor de asigurare era de 80%, au fost asigurate aproximativ 4-4,5% din suprafeţele agricole din ţară. În următorii ani, acest indicator, în 2019, a scăzut până la sub 2% din suprafeţele agricole total însămânţate, în condiţiile subvenţiei în mărime de 50%.
Anul trecut, asigurarea subvenţionată în agricultură a fost desfăşurată de şapte companii de asigurări, care au încheiat 116 contracte cu suma asigurată de 400 de milioane de lei, iar despăgubirile de asigurare achitate au însumat 4,60 de milioane de lei. Mijloacele alocate de stat pentru plata primelor de asigurare au constituit 5,66 de milioane de lei.
Comentarii