În mare parte, fermierii deja au însămânțat suprafețele preconizate cu grâu de toamnă, chiar dacă condițiile nu au fost dintre cele mai favorabile.
Lipsa precipitațiilor au complicat și mai mult procesul de semănat, pentru că apa este factorul determinant în răsărirea și dezvoltarea grâului de toamnă.
Solicitat de Agrobiznes, Mihai Bostan, promotor Corteva Agriscience, a ținut să specifice că adâncimea, norma optimă de semănat și răsărirea în termeni optimi sunt primii factori care ne asigură o producție calitativă și cantitativă la grâu.
‹ adv ›
Totodată, expertul consideră că producătorii agricoli trebuie să se adapteze la condițiile actuale și să adopte procedee agrotehnice, care să asigură minimul necesar pentru începutul dezvoltării culturilor de toamnă.
Mihai Bostan consideră că, atunci când vorbim despre termenii optimi de însămânțare pentru grâu, aceștia ar fi fost sfârșitul lunii septembrie.
Expertul spune că, acolo unde s-au făcut lucrări mai adânci (>5-7 cm) ale solului, cu părere de rău, la adâncimea de semănat nu mai este umiditate.
‹ adv ›
Astfel că, până nu vom avea precipitații, ca să umecteze solul până la bob și chiar mai mult, nu va avea loc răsărirea grâului.
Mihai Bostan a amintit despre experiența din toamna anului 2018, când grâul a fost semănat în uscat, a răsărit în februarie-martie, iar datorită precipitațiilor din luna mai 2019, această cultură a oferit o recoltă de peste 6 tone la ha.
Însă, în doar câteva cazuri unde s-a obținut înfrățirea din toamnă, cu aceleași condiții de primăvară, în aceeași gospodărie s-au obținut sporuri de 1-1,5 t/ha la grâul înfrățit din toamnă față de cel răsărit primăvara.
Totuși, dacă în următoarele 7-10 zile vom avea parte de precipitații și temperaturi active prielnice până la sfârșitul lunii noiembrie, am putea avea și o răsărire a grâului suficient de bună, ceea ce ar putea să compenseze perioada din octombrie.
În ceea ce ține de densitatea de semănat, fermierii s-au axat pe densități obișnuite, ceea ce este și firesc, a mai adăugat Mihai Bostan.
Anul acesta ne demonstrează odată în plus că, cultura premergătoare grâului, adâncimea lucrărilor de sol de la recoltarea culturii premergătoare și până la semănat, tehnica de semănat, perioada, adâncimea de semănat și, nu în ultimul rând, perioada de răsărire vor influența direct nivelul de producție la hectar.
Comentarii