‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePescianski – cel mai bun soi de nuc creat în Moldova

Pescianski – cel mai bun soi de nuc creat în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Omologat în 2005, Pescianski este considerat, actualmente, cel mai bun soi de nuc creat în Moldova. Acesta este inclus în lista celor mai exportate soiuri de nuci din Moldova, alături Chandler, soi american și Fernor, soi francez.

„E o nucă care corespunde parametrilor de calitate, dimensiune, culoarea miezului, mărimea și gustul acestuia, randamentul, dar și după cât de ușor se sparge. E unicul soi autohton cunoscut și apreciat la nivel internațional ”, susține președintele Asociației Producătorilor de Nuci, Oleg Tîrsînă.

Potrivit estimărilor, suprafața livezilor de nuc de soi Pescianski se întinde pe aproximativ 2 mii de hectare.

„Asta e doar o estimare care se bazează pe cantitatea de pomi produsă și livrată în țară”, explică Tîrsînă.

De altfel, această suprafață ar putea fi și mai mare.

„Doar noi, în toți acești ani am produs material săditor pentru aproximativ 800 de hectare, dar mai sunt în țară și alți producători care au contribuit la extinderea suprafețelor de livezi cu Pescianski”, a mai adăugat Oleg Tîrsînă.

‹ adv ›

Pomii intră pe rod în al 4-lea an după plantare. Este un soi cu înflorire protogeină, florile feminine înfloresc în intervalul 27 aprilie și 10 mai, cele masculine între 2 și 10 mai, ceea ce dă posibilitate de a evita înghețurile târzii de primăvară.

Citește despre Sfaturi la înființarea unei livezi de nuci.

„Se poate obține o recoltă la hectar între 2,5 și 3 tone la hectar. Pescianski este un soi destul de rustic care își poate atinge potențialul de productivitate și în condiții mai puțin decât ideale. Comparativ cu alte soiuri, este mai cunoscut în piața europeană, dar trebuie să ținem cont că nucile acestui soi nu se exportă doar pe această piață, ci sunt deja destul de populare și în alte destinații”, spune Oleg Tîrsînă.

Soiul este parțial autofertil, cei mai buni polenizatori fiind Costiujeni, Călărași, Schinoasa, Cogâlniceanu, Briceni.
Fructul este de mărime medie, de culoare gălbuie-pai, miezul crem și se deosebește prin gust exclusiv de plăcut, considerat de desert.

‹ adv ›

Greutatea medie a unui fruct variază între 12,5 și 14,5 grame, iar ponderea miezului constituie 55-56%. Potrivit pentru prelucrarea automată.

Maturitatea de recoltare a fructelor este atinsă în decada a 3-a lunii septembrie. Soiul de nuci Pescianski este rezistent la secetă, temperaturi înalte și ger.

Un alt soi care „ar putea călca pe urmele lui” Pescianski este Ovata. Acesta a fost omologat în anul 2015, susține Oleg Tîrsînă. Nucile sunt mari, ca dimensiune, destinate mai mult comerțului în coajă, în timp ce Pescianski se vinde la miez, în mare parte.

‹ adv ›

Află aici despre Cultivarea căpșunului în spații protejate. Avantaje substrat.

Prețul unui kilogram a ajuns anul trecut la 2,5 euro. Tendințele rămân valabile și pentru acest an.

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›