‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 7 aprilie, 2025
-1.7 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageȘtiriPeste 20 de fermieri au învățat despre tehnologiile moderne pentru livezile de piersic și...

Peste 20 de fermieri au învățat despre tehnologiile moderne pentru livezile de piersic și nectarin

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cum pot fi alese cele mai potrivite soiuri de piersic și nectarin pentru condițiile din Republica Moldova? Ce rol joacă tăierile, fertilizarea și organizarea recoltării în eficiența unei livezi?

Acestea au fost doar câteva dintre întrebările abordate în cadrul seminarului organizat de Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Viveros Verón, Spania.

Evenimentul a reunit producători interesați de dezvoltarea unor livezi moderne de piersic și nectarin, cu productivitate înaltă și calitate superioară a fructelor.

‹ adv ›

Participanții au discutat și au avut parte de prezentarea practică din partea experților internaționali pe subiecte precum: soluții adaptate condițiilor locale, gestionarea eficientă a plantațiilor și cele mai noi tendințe în domeniu.

Iurie Stratan, director Starfruit Trio, Anenii-Noi a menționat:

„Am participat în vara lui 2024 în cadrul vizitei de studiu la compania Viveros Veron și la seminar era important să fac legătura dintre ce am văzut și învățat acolo și cu ce s-a discutat aici.

Am aflat lucruri foarte utile – de la formarea pomilor și tăieri, până la tendințele în soiuri și tehnologii post-recoltare.

Sunt lucruri aplicabile direct și care ajută mult dacă vrem să trecem de la producție locală la una mai competitivă, inclusiv pentru export”.

Ilie Muncescu, fondator Svimun Prim, Căușeni a declarat că:

„Mi-a plăcut ideea plantării aceluiași soi, dar de diferite clone și cu perioade de recoltare diferite, din iunie până în septembrie.

Aceasta ajută mult la organizare: plantezi 3-4 hectare din același soi, dar nu le culegi toate odată. E mai eficient atât pentru muncitori, cât și pentru vânzare.

Mi s-a părut foarte interesant cum văd afacerile cu fructe reprezentanții spanioli, din punct de vedere tehnologic și economic”.

Maria Melgares, director comercial, Viveros Veron a declarat că:

„Ne bucură să vedem un interes tot mai mare din partea producătorilor din Moldova față de cultura sâmburoaselor, în special piersic și nectarin.

Soiurile dezvoltate de noi în nordul Spaniei sunt adaptate perfect pentru condițiile de aici – au înflorire târzie, sunt autofertile și oferă siguranță în fața riscurilor climatice.

Deja din al doilea an se poate obține producție, iar la maturitate vorbim de potențial real de 40–50 t/ha, dacă este aplicat managementul complet: irigare, fertilizare, protecție fitosanitară și tăieri corect realizate.

Accentul pe un sistem integrat este cheia succesului. Credem că aceste soluții pot contribui la dezvoltarea unor livezi performante și competitive în Republica Moldova”.

Seminarul a reunit peste 20 de producători de fructe din diverse regiuni ale țării și a fost găzduit, inclusiv, de livada compania Melarux Prim SRL din Ialoveni.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›