‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPeste 200 de medicamente veterinare autohtone, riscă să dispară de pe piață

Peste 200 de medicamente veterinare autohtone, riscă să dispară de pe piață

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Peste 200 de medicamente veterinare autohtone ar putea dispărea din farmacii. Potrivit, președintelui Asociației Republicane a Medicilor Veterinari din țara noastră, Nicolae Starciuc, autoritățile obligă companiile locale de producere a medicamentelor, să testeze suplimentar unele preparate, dacă vor ca acestea să fie înregistrate de Comisia Medicamentelor Veterinare din cadrul ANSA. Aceste testări de laborator, însă nu pot fi efectuate în Moldova, pentru că nu dispunem de astfel de laboratoare.

„Comisia Republicană de înregistrare a preparatelor a pus câteva condiții noi referitoare la Legea 169 din 2013, care impune efectuarea unor testări clinice și pre-clinice și a rezidurilor, destul de ample. Testări pe care producătorii locali ar putea să le facă, dar noi, în țară, nu avem nici un laborator și nici o metodică care i-ar ajuta. Li s-a spus să facă testările în America, Germania. Dar nu e posibil să te duci cu material biologic, patologic ca să îi faci cercetarea asupra efectului terapeutic sau a conținutului rezidual  al preparatului peste 6, 8 ore în mușchi, în secreție, în lapte”, susține Nicolae Starciuc.

Mai mult decât atât, Starciuc se arată nedumerit de ce se insistă pe efectuarea acestor testări de laborator suplimentare, atâta timp cât, producătorii importă substanțele active pentru aceste medicamente din UE, iar acolo ele sunt supuse acestor verificări.

„Cu atât mai mult că aceste preparate sunt generice. Adică, substanțele active sunt testate de zeci de ani de marii producători de medicamente veterinare și nu e necesară repetarea procedurii de testare. Către Asociație au scris plângere 2 producători că s-au pomenit în așa situație și noi vrem să discutăm cu ANSA, cu Ministerul Agriculturii, reprezentanții Guvernului, cum putem soluționa această problemă? Asta ar putea duce la creșterea prețurilor la medicamentele veterinare de pe piață ”, zice președintele Asociației.

În așa mod, încurajăm utilizarea medicametelor veterinare de import, zice Nicolae Starciuc.

„De ce să aducem medicamente veterinare străine pe piață când noi avem capacitatea de a le produce local. Cu ce sunt acelea mai bune? ”, a exclamat Starciuc.

‹ adv ›

Nicolae Starciuc spune că necesitatea testărilor suplimentare a unor medicamente veterinare a apărut după ce responsabilii din domeniu au transpus legisliața europeană, motivând acest lucru, drept o necesitate stipulată în Acordul de Asociere cu EU. Însă, Starciuc este de părerea că mai întâi de toate, trebuie de creat condiții producătorilor locali de medicamente, apoi de impus cerințe noi de înregistrare a medicamentelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›