‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePeste 700 de fermieri instruiți cum să producă furaje de calitate pentru vacile din...

Peste 700 de fermieri instruiți cum să producă furaje de calitate pentru vacile din fermă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Una dintre problemele cu care se confruntă producătorii din sectorul zootehnic este insuficiența informației despre tehnologia de întreținere a vacilor, în special producerea furajelor de calitate.

Gestionarea eficientă a nutriției asigură îmbunătățirea producției animalelor atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Tototdată, pe lângă calitatea materiei prime și compoziția furajului, un aspect extrem de important este păstrarea corectă a acestuia, care ar trebui să nu genereze pierderi esențiale din substanțe nutritive.

Pentru a ajuta fermieri din țară să asigure nutriția optimă a cornutelor din fermă, în cadrul programului Farmer-to-Farmer, implementat de Cultivating New Frontiers in Agriculture (CNFA), finanțat de USAID, expertul William Smith, în perioada 19 februarie – 8 martie, instruiește producătorii de lapte din țară.

„Vizitând fermele din Republica Moldova, am reușit să identific unele neajunsuri care influențează producția animalelor. Pe lângă modul în care sunt produse furajele și compoziția acestora, un element important este și cum acestea sunt păstrate. Totodată, contează foarte mult dimensiunile particulelor. Cu cât sunt mai mari, cu atât animalele consumă mai multă energie, dar și scade digestibilitatea”.

‹ adv ›

Expertul recomandă fermierilor să opteze pentru hrănirea în cadrul fermei, în condițiile în care pășunile din țară nu sunt îngrijite corespunzător pentru a oferi animalelor suficientă hrană.

„Din cauza că pășunile din Moldova sunt în proprietatea statului, acestea nu sunt îngrijite corespunzător. Volumele de producție obținute în acest caz sunt mult mai reduse, comparativ cu cea obținută de la vitele hrănite corect în cadrul fermei. Astfel, fermierii din Moldova, dacă doresc să majoreze cantitatea de lapte obținută, trebuie sau să întrețină pășunile corespunzător sau să opteze pentru hrănirea animalelor direct la fermă. Totodată, recomand fermierilor, în cazul în care cresc vaci pentru carne, atunci să formeze rația astfel încât această să includă mai multe grăunțe sau boabe, iar dacă pentru lapte – atunci mai multe furaje”, a adăugat William Smith.

‹ adv ›

Per total, de instruiri vor beneficia peste 700 de fermieri din țară, membri ai cooperativelor de profil, studenți UASM, dar și profesori. Printrecooperative se numără Ecofarm – prima cooperativă a fermierilor eco din țară, Agromihlact (Râșcani) – ce include circa 70 de fermieri membri și cooperativa Lactavia-com din Hiliuți – ce include circa 700 de producători de lapte.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›