‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePetru Gurgurov: „Producătorii agricoli pot aplica practic la toate programele de granturi gestionate de...

Petru Gurgurov: „Producătorii agricoli pot aplica practic la toate programele de granturi gestionate de ODIMM”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Chiar dacă în ultimii ani accesul la finanțare pentru agricultori a fost facilitat substanțial, totuși, întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) încă mai întâmpină dificultăți la acest capitol. În adresa Agrobiznes au parvenit mai multe solicitări de informare privind finanțarea micilor producători. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) prin intermediul mai multor programe susține, inclusiv financiar crearea și dezvoltarea afacerilor inclusiv în domeniul agricol.

În cele ce urmează vă propunem un interviu realizat cu Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM, care a oferit mai multe informații privind oportunitățile de finanțare viabile pentru producători agricoli din țară.

Ce programe, la ora actuală, sunt disponibile pentru producători?

„Agricultura este o ramură tradițională a Republicii Moldova, respectiv, producătorii agricoli sunt eligibili practic la toate programele de granturi gestionate de ODIMM, în special, cele ce țin de ridicarea culturii antreprenoriale – instruirea antreprenorială. Pentru a primi resurse financiare și a le gestiona eficient sunt necesare cunoștințe, astfel, antreprenorii pot beneficia de instruire pentru a administra corect afacerea. Programul „Gestiunea eficientă a afacerii” este destinat persoanelor ce desfășoară activitate antreprenorială și vor să-și dezvolte cunoștințele și abilitățile antreprenoriale. Iar pentru a facilita accesul ÎMM la resurse financiare, ODIMM gestionează „Fondul de stat de garantare a creditelor”, care oferă până la 5 milioane de lei – suma garanției financiare de stat. Pentru a obține suport, producătorii agricoli se adresează la instituțiile bancare, negociază creditul, apoi banca expediază setul de acte pentru a solicita garanția de stat. Sunt mai multe categorii de garanții financiare: pentru întreprinderi active, nou-înregistrate, exportatoare, dar și cele gestionate de tineri sau femei. Dacă vorbim de acces la finanțare per general, ODIMM administrează un șir de programe cu componentă de grant, care susțin inclusiv și producătorii agricoli, punând accent pe zonele rurale sau cele defavorizate. La moment, este disponibil inclusiv și pentru domeniul agricol programul „PARE 1+1” pentru cetățenii ce se întorc de peste hotare. Suma maximă de finanțare nerambursabilă este de 250 de mii de lei, cu condiția că și antreprenorul investește 250 de mii lei, dar și demonstrează că are venit de peste hotarele țării. Sunt eligibile mai multe domenii de activitate, inclusive cel agricol, cu excepția activităților de comerț. Un program ce vine în susținerea antreprenorilor din țară este „Femei în Afaceri”. Acestea pot beneficia de grant în valoare de până la 165 de mii de lei, dintre care 55 de mii sunt destinați pentru procurarea serviciilor de dezvoltare a întreprinderii și 110 mii de lei pentru procurarea mijloacelor fixe”.

Pe lângă suportul financiar, care sunt programele și activitățile ODIMM ce stimulează dezvoltarea afacerilor agricole?

„Succesul pe piață a unui produs este influențat nemijlocit de cât de promovat este acesta. Astfel, producătorii pot beneficia de compensarea parțială de până la 50% pentru închirierea spațiului la expozițiile naționale aplicând la „Programul de Stat de Stimulare a Participării la Târguri și Expoziții”. La fel, producătorii pot beneficia de servicii de consultanță și asistență în cadrul programului „Enterprise Europe Network”. Iar în cadrul „Senior Expert Service” aceștia pot beneficia de consultanța experților germani, pentru a-și dezvolta eficient afacerea. Prin intermediul „Rețelei Incubatoare de afaceri din Moldova”, producătorii agricoli începători pot beneficia de spațiu pentru activitate la un preț redus, de suport consultativ, asistență tehnică și administrativă”.

Ce proiecte noi de granturi vor fi disponibile în curând?

„A fost lansat Programul „Start pentru Tineri – o afacere durabilă la tine acasă”, în cadrul căruia tinerii care doresc să inițieze sau deja gestionează o afacere nou înregistrată vor putea beneficia de suport nerambursabil de până la 180 de mii de lei. Un alt program ce va fi lansat în anul curent – „Implementarea principiilor de economie verde”, destinat, în special, pentru producătorii agricoli. De fapt, produsele eco și agricultură verde au devenit un trend în Republica Moldova. Sunt viabili pentru finanțare producătorii agricoli care în procesul de producere aplică principiile agriculturii ecologice. Un alt program care va fi lansat în 2019 va fi Programul Național care va susține întreprinderile active ce se orientează spre export. Stimularea formării conexiunii între antreprenori este un alt obiectiv al anului curent, care va stimula formarea clusterelor și va acorda beneficii directe inclusiv și producătorilor agricoli”.

Beneficiarii proiectului ODIMM pot aplica și la alte programe, proiecte (IFAD, AIPA)?

„Beneficiarii suporturilor financiare acordate în cadrul Programelor de asistență financiară nerambursabilă gestionată de ODIMM pot aplica și la alte Programe de stat, cu condiția că investiția realizată să nu constituie același obiect al finanțării din cadrul mai multor Programe”.

Ce trebuie să conțină dosarul de aplicare?

„Dosarul de aplicare, de fapt, reprezintă un set de acte standard ce include: solicitarea de a primi instruire, apoi finanțare, un proiect investițional descris cu calculele necesare, declarațiile pe propria răspundere privind lipsa restanțelor față de bugetul național, nesuprapunerea ajutoarelor de stat. Colaborăm cu mai multe instituții care oferă suport, inclusiv AIPA, IFAD, care susțin agricultorii, pentru a evita suprapunerea de investiții”.

Câte afaceri inițiate de producătorii agricoli din țară au fost susținute de către ODIMM?

„Per total, dintre programele disponibile în cadrul ODIMM, peste 50% dintre beneficiari sunt din domeniul agricol. În total, circa 60 de mii de persoane au primit consultanță, 28 mii au fost instruite. Datorită suportului ODIMM au fost create circa 6 mii de locuri de muncă, iar 410 milioane de lei au fost oferite sectorului IMM sub formă de granturi”.

Vă mulțumim pentru timpul acordat!

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›